Kiderült, az EU szerint mi a legjobb a harmadik oltásként

Az EU bejelentette, mit támogat a harmadik oltást illetően. 

2021. december 7., 17:21

Szerző:

Az EU támogatja az eltérő oltóanyagok használatát mind az első és a második, mind az ismétlő oltások esetében – közölte kedden az MTI. 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a koronavírus elleni,

eltérő technológiával készült oltóanyagok alkalmazását javasolja a koronavírus elleni immunizáló oltás, valamint az emlékeztető oltások esetében is 

– jelentette be közös közleményben a két uniós ügynökség kedden.

A közlemény szerint az EMA és az ECDC szakértői megállapították: a vektor alapú vakcinák – például az AstraZeneca vagy a Johnson & Johnson oltóanyagai – az úgynevezett mRNS vakcinákkal – például a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna oltóanyagaival kombinálva „jó antitesttermelést váltanak ki” és magasabb a fehérvérsejtek csoportjához tartozó, a fertőzések ellen fellépő T-sejtek termelése is, mint ugyanazon vakcina alkalmazása esetén.

Közölték azt is, hogy a harmadik, emlékeztető oltáshoz hasonló immunválaszt tapasztaltak az első és a második beoltás esetében is, amikor a teljes védettség megszerzéséhez szintén különböző vakcinákat alkalmaztak. Habár az oltóanyagok biztosította immunitás időtartamára irányuló kutatások még tartanak, az eltérő vakcinák alkalmazása rugalmasságot biztosíthat az oltási programok számára, különösen, ha nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű azonos oltóanyag.

(Kiemelt kép: Budapest, 2021. november 17. Oltáshoz készítik elő a Pfizer-BioNTech oltóanyag a Szent Imre Kórházban 2021. november 17-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

 

 

Tegnap 21:46

Több tucat gepárd áttelepítéséről írt alá megállapodást Dél-Afrika Indiával, az állatokat az elkövetkező tíz évben viszik át az egyik kontinensről a másikra – közölte csütörtökön a dél-afrikai környezetvédelmi hivatal.