Kiderülhet, mi van a fekete lyukak mélyén

Egy újfajta, szuper hi-fi erősítő lehet az űr legtökéletesebb hangkutatója, amely igen széles frekvencia-spektrumon működik, torzítás nélkül erősíti a hangokat és minimálisra csökkenti a háttérzajokat. ()

2012. augusztus 13., 06:01

A csillagok, galaxisok, fekete lyukak tanulmányozásához szükséges elektromos jeleknek eddiginél jobb vételére fejlesztették ki ezt az erősítőt a kaliforniai műszaki egyetem (Caltech) kutatói.

Az űrből vált információ tehát szint ellenállás nélkül érkezik. A projekt kulcsa a szupervezető-technológia és a közvetítési hőfok koordinációja. A Nature Physics-ben közzétett magyarázat szerint az erősítőben olyan szupervezető anyagok vannak, amely lehetővé teszik az elektromosság akadálytalan áramlását a legalacsonyabb hőmérsékleten is. A titánium-nitrit és a nóbium-titánium-nitrit két olyan vegyület, amelyek képesek az űr mélyéből jövő leggyengébb, szinte észrevehetetlen jeleket is felerősíteni. A tudósok szerint a rendszer beépíthető csillagászati rádióteleszkópokba is.

A Nyolcadik utas: a Halál jelmondata ez volt: „Az űrben senki sem hallja az üvöltésedet”. Lehet, hogy a Caltech találmánya megcáfolja ezt a gondolatot.

Forrás:

energiacentrum