Kiderítették hogyan hat a koronavírus a mentális egészségünkre

Az öngyilkossággal kapcsolatos hívások száma a segélyvonalakon megnőtt, amikor a zárlatok szigorodtak, de csökkentek, amikor a kormánytól pénzügyi támogatás érkezett.

2021. november 28., 20:17

Szerző:

Tavaly tavasszal a magány és a pandémia miatti aggodalom volt a vezető ok, amely miatt az emberek telefont ragadtak, derül ki egy kutatásból, amely 19 ország 8 millió lelkisegélyhívását elemezte – írja az Infostart. A Nature-ben közölt kutatás az eddig legátfogóbb ismereteket adó tanulmány az emberek mentális egészségéről a koronavírus-járvány idején. Az első hullám első hat hetében folyamatosan nőtt a hívások száma, ekkor érték el a tetőzést a korábbi időszakhoz képest 25 százalékkal magasabb számmal.

"A hívások számának növekedését elsősorban az okozta, hogy olyan emberek telefonáltak, akik szerettek volna valakivel beszélni a világjárványról. Nem volt jele a családon belüli erőszak vagy öngyilkosság miatt indított hívások robbanásszerű növekedésének" – mondja Marius Brülhart, a svájci Lausanne-i Egyetem közgazdásza, a tanulmány társszerzője.

A kutatócsoport megállapította azt is, hogy Franciaországban és Németországban az öngyilkossággal kapcsolatos hívások száma a segélyvonalakon megnőtt, amikor a zárlatok szigorodtak, de csökkentek, amikor a kormánytól pénzügyi támogatás érkezett, például a szabadságra küldött munkavállalóknak és a nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknak nyújtottak kifizetéseket.

A kutatás 2020 elején indult, Brülhart és kollégái szerették volna feltérképezni a járvány hatását a mentális egészségre annál gyorsabban, mint amit a tradicionális módszer lehetővé tesz az elektronikus egészségügyi adatok elemzése révén.

Pandémiáról lévén szó, a lehető leggyorsabb válaszokat várták. Ezért volt szükségük a lelkisegélyvonalak felvételeire 19 országból, köztük 14 európai államból is. Demográfiai adatok nem kapcsolódtak a felvételekhez.

A félelmek szerint a függőségekre, az öngyilkossági kísérletekre és a kapcsolati bántalmazásra rossz hatása van a járványnak, ezt azonban nem tapasztalták a hívások alapján. Ez nem azt jelenti, hogy ilyen trend egyáltalán nem volt, de az általuk vizsgált anyagból bizonyosan nem rajzolódott ki.

A tanulmány eredményei inkább korrelatívak, mint ok-okozati jellegűek, ami azt jelenti, hogy a kutatók nem tudják megmondani, hogy a pénzügyi támogatás volt-e az oka az öngyilkossággal kapcsolatos hívások csökkenésének
Franciaországban és Németországban. De ez egy olyan jel, amelyet érdemes nyomon követni – mondja Munmun De Choudhury, az atlantai Georgia Institute of Technology informatikusa, aki digitális mentális egészséggel foglalkozik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Gondozottak beszélgetnek a pszichiátriai betegeket befogadó berzencei szociális otthon kertjében. MTI Fotó: Varga György)