Ki nem találná, mit választottak az év szavának

Ez lett az év szava.

2021. november 29., 21:30

Szerző:

A vakcinát (vaccine) választotta az év szavának idén a Merriam-Webster szótár, jelentette ki Peter Sokolowski, a Merriam-Webster főszerkesztője, aki szerint 2021-ben ez a szó naponta rendkívül sokszor került elő. Mint rámutatott, a vakcina szó valójában két különböző történetet képvisel. Az egyik a tudományos történet, amely arról szól, hogy milyen figyelemre méltó gyorsasággal készültek el a koronavírus elleni oltások. Ugyanakkor a szónak a vele kapcsolatos viták miatt komoly politikai vetületei is vannak.

„A szó tehát mindkét fontos történetet magában hordozza” 

– hangsúlyozta a főszerkesztő.

A szótár online felületén tavaly 601 százalékkal nőtt a vakcina szó iránti érdeklődés, míg idén már 1048 százalékos volt ugyanez az adat. A Merriam-Websterben 2020-ban a pandémia (pandemic) szót nézték meg legtöbbször. Sokolowski szerint a világjárvány volt a pisztoly elsülése, és most az utóhatások következnek.

A főszerkesztő elmondta, a vakcina szó eredete 1882-re nyúlik vissza, de már korábban is felbukkantak említései a tehénhimlőből származó, oltásokhoz használt folyadékkal kapcsolatban. Az újlatin vaccina szóból kölcsönözték, amely a latin vaccinus nőnemű szóra vezethető vissza, ami azt jelenti, hogy tehéné vagy tehénből. A tehén latinul vacca, ami a Merriam-Webster szerint a szanszkrit vasa szóval rokonítható.

A Merriam-Webster az év szavát az online felületén végzett keresések alapján választja ki. Idén versenyben volt még a címért az insurrection (lázadás) az amerikai Capitolium elleni támadás miatt, az infrastructure (infrastruktúra) Joe Biden amerikai elnök infrasturktúra-fejlesztési programja miatt, a perseverance (kitartás) az erre a névre keresztelt NASA-marsjáró miatt, valamint a nomad (nomád) a 3 Oscar-díjjal elismert A nomádok földje című film miatt.

(Kiemelt kép: Karen Bleier / AFP)