Két oltás nem elég, a deltakron már a kertek alatt ólálkodik

Nem is egy, háromféle deltakront is azonosítottak már, de még nem tudjuk van-e valamilyen „szuperképességük”.

2022. március 27., 15:36

Szerző:

Úgy tűnik, kétcsúcsos lesz az omikronhullám, az időtényezőt is figyelembe véve legalább három oltás szükséges a megfelelő mértékű immunizációhoz. Deltakron rekombinánsból már többet is azonosítottak, de egyelőre nem tudjuk, hogy milyen, számunkra érdekes képességeik lehetnek – nyilatkozta a 24.hu-nak Dr. Kemenesi Gábor virológus, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa.

Arra hivatkozva, hogy a járvány ötödik hulláma a vége felé közeledik, Magyarország március elején kivezette a járványügyi korlátozások döntő többségét. Március 7-étől megszűnt a maszkviselés kötelezettsége és minden olyan korlátozás, ami védettségi igazolványhoz kötötte egy szolgáltatás igénybevételét – emlékeztet a lap. 

Jelenleg úgy tűnik, a nyugat-európai a nagy „omikron-hullám” letört, és bár vannak ingadozások, jelentősebb felfutás egyelőre nem látszik. Illetve egy érdekes jelenség éppen az elmúlt hetekben jelent meg, úgy tűnik, az omikron-hullám kétcsúcsú lesz. Ennek jeleit itthon is tapasztalhattuk a napokban az esetszámok egyelőre mérsékelt emelkedése kapcsán – mondta a lapnak Kemenesi. Éppen az ilyen kiszámíthatatlan jelenségek miatt a legfontosabb feladat most az oltásokkal elért védelem fokozása, egyre inkább a 4. dózis minél szélesebb körű beadatásán kell gondolkodnunk. Főleg az idősebb korosztályok védelme fontos, esetükben hamarabb bekövetkezik az úgynevezett immunmemória-vesztés, amit az ismétlőoltásokkal lehet korrigálni. Ez a változó és kiszámíthatatlan helyzetben nagyon lényeges.

Az időtényezőt is figyelembe véve az omikronnal szemben két oltás nem elég, legalább három szükséges a megfelelő mértékű immunizációhoz

– emeli ki a szakember, hozzátéve: Magyarországon most a harmadik oltás beadatása lenne a legfontosabb.

Ma már teljesen kiszámíthatatlan a koronavírus csapongása, a virológus szavaival „viharos időszakot élünk”. Szabadon, „ellenőrizetlenül” kering, terjed keresztül-kasul a világban, egymástól függetlenül jönnek létre az újabb változatok. Mi ebből az egészből annyit érzékelünk, fogunk érzékelni, hogy egyszer csak hirtelen, a semmiből előbukkanhatnak az újabb variánsok. 

Ilyen például a rejtélyes deltakron, amelyből valójában már többet is ismerünk, mindegyik a delta és az omikron egy-egy alváltozatának keveredéséből jött létre mégsem ugyanaz, ezért ez az elnevezés kissé sántit, hétkoznapi használatra azonban bőven megfelel a deltakron szóhasználat is – magyarázta a lapnak a virológus. Mint elmondta, ez egy ismert folyamat koronavírusoknál, de esetünkben most jutottunk el odáig, hogy már három ilyen, „deltakronnak” nevezhető rekombinánst sikerült azonosítani. Ennél többet még nem mondhatunk róluk, azaz nem tudjuk, a gyakorlatban mindez mit jelent, illetve milyen, számunkra érdekes képességeik lehetnek. Mint ahogy azt sem, mennyire fognak elterjedni – elsőként ezt fontos szemmel tartani – az is lehet, a hirtelen jött hírnév után eltűnnek, lábjegyzetté válnak a járvány történetében.

(Kiemelt kép: Pallag Andrásné asszisztens beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. augusztus 2-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI)