Kelemen Hunor nagyon megdícsérte a romániai magyar diákokat

A magyar tanulók először vizsgázhattak román nyelv és irodalomból differenciált tanterv szerint, amely figyelembe veszi, hogy a magyar diákok számára a román nem az anyanyelvük.

2021. július 1., 18:04

Szerző:

„A nyolcadik osztályt elvégzett romániai magyar diákok által az idei képességvizsgán elért eredmények azt mutatják, hogy az évekkel ezelőtt bevezetett oktatási reform jó irányba halad, még akkor is, ha az eredmények nem jelentenek áttörést” – nyilatkozta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

A politikus az egyik közösségi oldalon közzétett videóban beszélt egyebek mellett a nyolcadikosok képességvizsgájáról, amely meghatározza, hogy az általános iskolát elvégzett diákok melyik középiskolában folytathatják tanulmányaikat, írja az MTI. A magyar tanulók először vizsgázhattak román nyelv és irodalomból differenciált tanterv szerint, amely figyelembe veszi, hogy a magyar diákok számára a román nem az anyanyelvük. A magyar diákok jobban teljesítettek az országos átlaghoz képest, hiszen 77,09 százalékuk ért el átmenő átlagot, míg a sikeresen vizsgázók országos átlaga 76,8 százalék volt.

Szerinte ez fontos eredmény olyan körülmények között, amikor a diákoknak rendkívül nehéz tanévük volt a járvány okozta hiányos fizikai jelenlét miatt. A politikus a 2018-as eredményekkel vetette össze az idei vizsgaeredményeket. 2018-hoz képest mindhárom vizsgatárgyban – román, magyar és matematika – javulás tapasztalható, még ha ez nem is jelent áttörést, mondta az RMDSZ elnöke. Felidézte, hogy 2018-ban román nyelv és irodalomból a magyar diákok 53 százaléka kapott átmenő jegyet, most 56 százalékuk. Magyarból három évvel ezelőtt 93 százalékuk vizsgázott sikeresen, most 96 százalékuk, míg matematikából 2018-ban 55 százalékuk kapott átmenő jegyet, idén 67 százalékra emelkedett a sikeresen vizsgázók aránya. 

(Kiemelt kép: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke online sajtótájékoztatót tart a Szövetségi Állandó Tanács ülése után Kolozsváron 2020. október 16-án. Kiss Gábor / MTI)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.