Joggal való visszaélés a munkahelyen

Számos munkahelyen előfordul, hogy a munkavállalók munkajogi helyzete azért bizonytalan mert határozott idejű, rövid időre szóló munkaszerződést köt vele a munkáltatója, és ezt később számos alkalommal meghosszabbítja. Ahelyett, hogy határozatlan idejű szerződéssel „véglegesítené” a munkavállalót. Felmerül a kérdés, hogy mennyire szabályos ez a joggyakorlat. Alábbi írásában ügyvéd, munkajogi szakjogász ad kapaszkodókat.

2015. július 27., 12:55

Az esetek túlnyomó többségében ez nem felel meg a rendeltetésszerű joggyakorlásnak, és joggal való visszaélésnek tekinthető. Ezt támasztja alá a bírói gyakorlat is, amely abban az esetben, ha a munkavállaló munkaviszonyát jogos érdek nélkül többször meghosszabbították, a bíróság a munkavállalónak adott igazat.

A Munka Törvénykönyve nem tiltja a határozott idejű munkaviszony meghosszabbítását, ugyanakkor bizonyos feltételeket szab.

A határozott idejű munkaviszony tartalma a meghosszabbításokkal együtt sem haladhatja meg az öt évet, és az új Munka Törvénykövébe bekerülő ide vonatkozó szabály szerint. Már egyetlen meghosszabbításhoz is objektíve jogos munkáltatói érdek szükséges, azaz vita esetén a munkáltatónak meg kell tudnia magyarázni, hogy a munkáltató munkaviszonyának újbóli meghosszabbításához milyen független, objektív jogos érdek alapján volt szükség.

Tehát pusztán a munkáltató szubjektív akarata, szándéka nem elegendő.

Számos munkahelyen még ezt a régi gyakorlatot alkalmazza a munkáltató arra spekulálva, hogy így bármilyen probléma esetén könnyebben meg tud szabadulni a munkavállalótól. Anélkül persze, hogy a munkavállalót bármilyen munkajogi védelem megilletné, illetve részére bármilyen egyéb plusz juttatást kellene részére fizetnie.

Ugyanis a határozott idő elteltével a munkajogviszony automatikusan megszűnik.

Azoknál a munkáltatóknál, ahol ezt a vitatható gyakorlatot követik, érdemes lenne elgondolkodniuk, milyen újszerű lehetőségek vannak a munkaerővel való gazdálkodásra. A munkavállalók esetében pedig nem árt, ha tisztában vannak jogaikkal, és ha tudják, hogy mit tehetnek ha munkáltatójuk jogszerűtlenül hosszabbíthatja a határozott idejű munkajogviszonyukat.

Ügyvédként rengetegszer találkozom ezzel a problémával, mind a munkáltató, mind a munkavállaló oldaláról, ugyanakkor mindkét fél számára lényeges érdek lenne, hogy a munkajogviszony munkajogi szempontból is rendezett és megnyugtató legyen, elkerülve ezzel az esetleges jogvitákat.

Dr. Ember Alex
(

http://www.emberalex.hu/)

ügyvéd, munkajogi szakjogász,

a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Szociális- és Munkajogi Tanszék adjunktusa, tanszékvezető helyettese, PhD

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.