Ismeri a csókbetegséget? Ezek a tünetei

A cseppfertőzés útján terjedő „csókbetegséget”, más néven fertőző mononukleózist az esetek döntő többségében egy Epstein-Barr nevű herpeszvírus okozza, ami talán az egyik legrégebbi vírus, amivel az emberiség találkozott – mondta Kádár János immunológus a -nak.

2016. április 18., 08:05

Talán emiatt van, hogy a vírus felismerése speciálisan történik, és különösen erős immunválasz alakul ki a fertőzés hatására.

A kórokozót elméletben bármely életkorban el lehet kapni, mégis inkább a fiatalok, a harminc év alattiak fertőződnek meg. A vírussal való találkozás nem feltétlenül okoz valódi megbetegedést. A mononukleózis tünetegyüttesét többféle vírus is kiválthatja, így tehát többször is kialakulhat egy élet során, de maga az EBV által okozott mononukleózis csak egyszer jöhet létre.

A vírusoknak be kell jutni ahhoz a bőr alá, a véráramba vagy a nyálkahártyára kell kerülniük, hogy fertőzést idézzenek elő. A betegséget tehát azért hívják „csókbetegségnek” a köznyelvben, mert ez a leggyakoribb fertőzési formája, de elméletben akár egy rosszul elmosott pohár, közös kulacs vagy egy evőeszköz is okozhat gondot.

A mononukleózis jellemző tünete például a duzzadt nyirokcsomó, torokfájás, megnagyobbodott mandula, fáradtság, magas láz és a nyelési nehezítettség, de gyakori panasz a hasban érzett bizonytalan kellemetlenség-érzés, a megnövekedett máj vagy lép.

Mononukleózis fertőzés okozta 2014-ben egy fiatal gimnazista fiú halálát. A betegség egyik ritka szövődménye a lépnagyobbodás is, ami előrehaladott állapotban léprepedést okoz.