Interjú egy világhírű magyar pszichiáterrel

Feldmár András a buta és műveletlen emberek miatt félti a nyugati demokráciákat - a Kultography interjúja a világhírű pszichiáterrel, a legújabb könyve kapcsán.

2012. május 11., 10:32

Frissen megjelent könyvében, az Ébredésekben sokat ír a szabadságról. Elsősorban arról, hogy hogyan lehet ebbe az irányba elindulni. Mik lehetnek ennek a szabadságnak a legnagyobb veszélyei?

- Minden ideának, minden szónak csak úgy van értelme, ha kontextusban fészkel. A szabadság kontextusa a felelősség, a következmény, a hanyagság, a fájdalom és az öröm. Szabadon megölhetem magam, megölhetem a másikat, kiirthatom a zsidókat vagy felfedezhetem a penicilint. Minthogy nem vagyok egyedül, ha az, amit én csinálok, egy másik embert megfoszt a szabadságától, akkor már túlléptem valami határt. Ezt angolul úgy nevezik, hogy “taking licence”. Szabadon választhatjuk az “ahimsza” princípiumát, mármit, hogy “ne árts!” és akkor nincs veszély. Az élet rendkívül veszélyes, a biztonság csak illúzió.

Van olyan ember/embertípus, aki számára ez az állapot veszélyesebb lehet?

- Igen. A műveletlen és buta ember veszélyes. A demokrácia veszélyeztetve van, úgy az Egyesült Államokban, mint Kanadában és Magyarországon is a buta és műveletlen emberek azon vágya miatt, hogy követhessenek valakit, akinek odaadhatják szabadságukat és gyerekként szolgálhatják, vakon. Most halt meg Fang Lizhi, akit Kínában hivatalosan még mindig hivatalosan ellenforradalmárnak és a legveszélyesebb bűnözőnek tartanak. Bűne, hogy megijesztette a buta dogmatikusokat, nem tudták elhallgattatni, mert asztrofizikus, tudós volt, és tudományos alapon harcolt a szabadságért. Ő volt a modern Galilei.

Korábban sokat foglalkozott a párkapcsolat területét érintő kérdésekkel. Mit gondol, könnyebb vagy nehezebb egy párkapcsolatban szabadnak lenni?

Az interjú folytatása a

Kultography magazinban!