Ingyenes iskolai robotot kínál az Európai Unió

A Poppy névre keresztelt robotot, amelynek alkatrészeit 3D-s nyomtatóval bárki elkészítheti, kifejezetten tervezői. A fejlesztést uniós pénzből finanszírozták.

2014. október 29., 17:37

A robot alkatrészeinek pontos paraméterei és a működését biztosító szoftverek nyílt forráskódúak, azaz bárki ingyen hozzáférhet.

Poppy megalkotásáhozígy tulajdonképpen csak egy felső-középkategóriás laptop árába kerülő 3D-s nyomtatót szükséges beszerezni.

Poppyt a francia Flowers Laboratory csapata tervezte, amely a komplex emberi fejlődési és tanulási folyamatokat modellező számítógépes szoftverek és robotok készítésével foglalkozik.

„Eddig csak csekély erőfeszítéseket tettünk, hogy a tantermekben kiaknázzuk a 3D-s nyomtatásban rejlő lehetőségeket és a számítástechnikával való interakcióját. A Poppy-platformmal egy lehetőséget kínálunk az iskoláknak és a tanároknak, hogy a mechanikát, számítástechnikát, elektronikát és 3D-nyomtatást tanuló diákok kreativitását fejlesszék” – mondta Dr. Pierre-Yves Oudeyer, a Flowers Laboratory munkatársa.

A Poppy Projectet az EU által 2007-ben alapított Európai Kutató Tanács (European Research Council – ERC) finanszírozta. Az ERC az első olyan európai szervezet, amely kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy támogatásaival élénkítse a tudományos kutatások közötti versenyt. Az EU kutatás-fejlesztés programjából az ERC 2020-ig 13 milliárd eurós keretet kap.