Indításgátló alkoholszonda

Különleges alkoholszondák bevezetését mérlegeli a német szakminiszter, a bajor CSU-hoz tartozó Alexander Dobrindt: azokat nem a rendőr, hanem maga a vezető kezeli – írja a . A készülék próbát vesz a vezető leheletéből s ha a törvényben megengedettnél nagyobb alkoholtartalmat észlel, blokkolja a gyújtást...

2015. február 13., 18:07

Berlin a berendezéssel Svédországban, Finnországban és Franciaországban végzett sikeres kísérletek alapján mérlegeli a készülék (egyelőre önkéntes) bevezetését. Ok bőven van rá: évente 35.000 németországi közlekedési balesetért felelős ittas vezető. A szomorú csúcs általában újév után gyertyaszentelőkor van: a rendőrség ilyenkor országszerte mintegy 250 alkohol okozta balesetet tart nyilván, ami éppen a két és félszerese az átlagosnak.

Az új készülék, amellyel Lengyelországban is sikerrel kísérleteztek, nem nagyobb, mint egy navigációs eszköz. Mindenesetre szükséges hozzá kamera is, hogy kizárják a csalást – hiszen az utas, vagy bárki belefújhatna a szondába, ám a kamera rögzíti és tárolja a történéseket. A tervezők a manipulációt is kizárták, nem lehet például pumpából, léggömbből ereszteni a levegőt, mivel a szonda a levegő hőmérsékletét és mennyiségét is méri. A kettős berendezés összköltségét 1.500-2.000 euróra becsülik – azaz aligha indulnak majd érte rohamra az autóvezetők. Próbálkoznak mindenesetre Ausztriában azzal, hogy elsősorban taxikban, iskolás-buszokban, veszélyes árukat szállító teherjárművekben legyen ilyen berendezés.

Martin Burkert, az SPD közlekedéspolitikusa szerint a „saját” szonda lehetőséget nyújthat a vezetők nevelésére is: ittas vezetés esetén a bíróság – viszonylag enyhébb ügyekben – dönthet úgy, hogy nem veszi el a jogosítványt, hanem kötelezi a vétkest ilyen berendezés felszerelésére. Elsősorban olyan esetekről lehet szó, amikor vidéken élő emberek autó nélkül nem tudnák munkahelyüket elérni – vagy ha hivatásos gépkocsivezetőről van szó. A módszertől azt remélik, hogy csökkenti a visszaeső tettesek számát.

Németországról további írásokat
a

www.ger-mania.huhonlapon olvashat

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.