Ijesztő eredményeket közölt egy e-cigaretta kutatás

Ha használjuk, jelentős mértékben nőhet a tüdőkárosodás veszélye.

2023. szeptember 22., 11:01

Szerző:

A Birminghami Egyetem kutatói szerint mindegy, hogy nikotinos vagy nikotinmentes az e-cigaretta, ha használjuk, jelentős mértékben nőhet a tüdőkárosodás veszélye. 

Az elektromos cigaretta továbbra is nagy népszerűségnek örvend, pedig már nem egyszer bebizonyították, hogy nem sokkal egészségesebb a hagyományoshoz képest. Az Egészségügyi Világszervezet korábban károsnak minősítette az ilyen dohánytermékeket, melyek például obstruktív tüdőbetegséget okozhatnak – írja a HVG

Journal of Allergy and Clinical Immunology című tudományos lapban közzétett tanulmány elkészítése során 40 olyan embertől vettek vérmintát, akik sosem dohányoztak, és sosem használtak e-cigarettát. Ezután a vérből kinyert neutrofileket ízesítőanyagot nem tartalmazó e-cigaretta-füstnek tették ki. Ez összesen 40 szippantásnak megfelelő mennyiséget jelentett. A minták felét nikotinos, míg a másik felét nikotinmentes gőzzel kezelték. 

Kiderült, hogy az e-cigaretta gőze megakadályozhatja a frontvonalban lévő immunsejtek, a neutrofilek – a szervezetben leggyakrabban előforduló fehérvérsejtek – normális működését, mivel már egy kis füstnek való kitettség is csökkenti a sejtaktivitást. Bár a neutrofilek életben voltak, lebénultak, így nem tudták volna megvédeni az emberi szervezetet a kórokozóktól. Kiemelték: az eredmény alapján mindegy, hogy valaki nikotinos vagy nikotinmentes e-cigarettát szív. 

David Thickett, a tanulmány társszerzője magyarázza: egészséges állapotban a neutrofilek általában úgy védik a tüdőt, hogy a vérből a potenciális károsodás területére vándorolnak. A korábbi kutatások arra utalnak, hogy a neutrofilek a sejtekben felhalmozódó mikrofilamentum (aktin) miatt nem tudják megfelelő módon újraszervezni önmagukat. A filamentumok hálózatba rendeződhetnek át, hogy segítsék a sejt alakjának megváltoztatását. A neutrofilek ezen tulajdonság segítségével vándorolnak el a veszélyeztetettnek minősített területre. A friss eredmények arra utalnak, hogy kifejezetten hosszú távon is negatív következményekkel számolhat, aki e-cigarettát szív.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Magali Cohen / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)