Ijesztő adatokat tettek közzé az omikronról

A WHO adatai szerint magas átoltottság mellett is nagyon gyorsan terjed az omikron.

2021. december 18., 19:34

Szerző:

Eddig 89 országban azonosították a koronavírus omikron nevű variánsát – közölte szombaton az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete szerint az omikron okozta fertőzések száma háromnaponta másfélszeresére nő azokban az országokban, ahol jelen van a variáns, amely a WHO szerint jelentősen gyorsabban terjed a delta változatnál. Az adott országokban várhatóan rövidesen a delta helyett az omikron lesz a domináns változat.
A WHO szerint továbbra sem világos, hogy az omikron magas terjedési rátája minek tudható be: a természetéből adódóan gyorsabban átadható, könnyebben megkerüli a vakcinák vagy a korábbi fertőzések kiváltotta immunitást, illetve a kettőnek együttesen.

A szervezet megjegyezte, hogy a vírus olyan országokban is gyorsan terjed, ahol magas az átoltottság aránya, illetve a lakosság jelentős hányada meggyógyult a Covid-19-betegségből.

"Továbbra is korlátozott adatok állnak rendelkezésre az omikron klinikai súlyosságát illetően. További adatokra van szükség, hogy megismerjük a súlyossági jellemzőit és azt, hogyan befolyásolja a súlyosságot az oltás, illetve a korábbi védettség"- közölte a WHO sajtótájékoztatóján.

"Az Egyesült Királyságban és a Dél-afrikai Köztársaságban nő a kórházban ápoltak száma, és tekintettel a fertőzöttek számának gyors növekedésére, az egészségügyi rendszereket gyorsan túlterhelhetik" – figyelmeztetett a WHO.
A WHO november 26-án minősítette aggodalomra okot adó variánsnak az omikront.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

A Rio de Janeiróban tomboló 50 Celsius-fokos hőségben az emberek az óceánban keresnek enyhülést, a helyi állatkert lakóinak melegét pedig egzotikus, fagyasztott finomságokkal, például véres fagyival próbálják csillapítani gondozóik.