Így néz ki majd a négyes metró

2010. január 12., 21:58

- Fotók! vg

Az épülő budapesti 4-es metró szerelvényeihez hasonló, Alstom Transport gyártmányú METROPOLIS metrókocsik álltak forgalomba Barcelona új, 9-es metróvonalán, amelyet a napokban vehetett birtokba a katalán főváros 1,5 millió fős utazóközönsége.

Barcelona új földalattijának most átadott első szakasza 3,9 km hosszú, de a vonal 2014-ben várható teljes befejezését követően, 47,5 kilométeres hosszával Európa leghosszabb metróvonala lesz.

Csakúgy, mint Budapest új metrója, a barcelonai 9-es vonal is teljesen automatizált, azaz a METROPOLIS metrókocsik vezető nélkül, teljes egészében automatika által irányítva közlekednek rajta.

Habár a most átadott új barcelonai és az épülő budapesti metróvonal szerelvényei sok tekintetben hasonlóak, a két város új metrói mégis egyediek, mert azok küllemét és belső design-ját, mindkét város lakói egy internetes szavazáson választhatták ki. További érdekesség, hogy az új metróvonal vezérlő elektronikáját ugyanúgy, mint majd Budapesten, Barcelonában is a Siemens szállította.