Húsz éve indult a lombikbébi-program a Semmelweis Egyetemen

Idén húsz éve végeznek lombikbébi-kezeléseket a budapesti Semmelweis Egyetemen. 1994 óta ezerötszáz gyermek született a SOTE professzorainak segítségével – közülük kétszázat hívtak meg az évforduló alkalmából rendezett ünnepségre.

2014. június 8., 20:50

A születésnapi óriás csokitortán azok a gyerekek gyújtották meg a gyertyákat, akik az intézmény orvosainak köszönhetik a létezésüket.

Az egyetemen – több éves heidelbergi tanulmányai után – Urbancsek János professzor hozta létre a Reprodukciós Osztályt. Az intézményben azóta négyezer embrióbeültetést végeztek, és a lombikeljárás segítségével több mint ezerötszáz gyermek született – adta hírül a Híradó.hu.

„Magyarország a hozzáférhetőség tekintetében vezető helyen áll Európában, ugyanis Magyarországon minden egyes párnak öt alkalommal támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ezt a kezelést, ami egy kiemelkedő szám” – mondta az osztályt alapító professzor.

A világon 1978-ban született az első lombikbébi, Magyarországon pedig 1988-ban, mindössze tíz évvel később. Azóta a lombik-eljárás rutinbeavatkozásnak számít.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.