Falvakat gyújtott fel a holland hadsereg Indonéziában

Négy éven keresztül tartották rettegésben az indonéz lakosokat.

2022. február 17., 13:55

Szerző:

Az akkori holland kormány és katonai vezetés szándékosan tűrte, hogy a birodalmi hadsereg az Indonéz Köztársaság elleni 1945-1949 közötti háborúban rendszerszintű és szélsőséges erőszakot alkalmazzon az indonéz lakosok ellen – jelentette az NLTimes holland hírportál, egy nemrégiben közzétett kutatásra hivatkozva.

A "Függetlenség, dekolonizálás, erőszak és háború Indonéziában" című tanulmányban – amelyet állami támogatású történelmi és kulturális kutatóintézetek publikáltak – a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a holland állam korábbi, 1969-ben kifejtett álláspontja, miszerint a hadsereg részéről csupán "túlkapások" voltak a konfliktusban, immáron "tarthatatlan".

A kutatók megállapították, hogy a háború alatt a holland fegyveres erők "gyakran és strukturáltan szélsőséges erőszakot alkalmaztak: bántalmazás és kínzás, embertelen körülmények közötti fogva tartás, házak és falvak felgyújtása, javak és élelmiszerek ellopása és megsemmisítése, aránytalan légitámadások, valamint gyakran önkényes tömeges letartóztatások és internálások formájában".

A kutatók szerint az indonéz lakosok elleni durva erőszak oka az volt, hogy Hollandia mindenáron le akarta győzni az 1945-ben függetlenségét kikiáltó Indonéz Köztársaságot, és ennek érdekében szinte bármire hajlandó volt. Hollandia "maga akarta irányítani a dekolonizálási folyamatot" – állapítják meg a szerzők, leszögezve, hogy az ország akkori vezetése azt gondolta, hogy jelenléte a térségben "nélkülözhetetlen".

„Politikusok, katonák, közigazgatási dolgozók meg voltak győződve a holland felsőbbrendűségről, és az Indonézia feletti ellenőrzésük megtartását főként gazdasági és geopolitikai okok motiválták”

– idézte a tanulmányból az NLTimes. A jelentés szerzői, azt állítják, hogy Hollandia minden tekintetben alábecsülte az indonéz függetlenégi mozgalom népszerűségét a lakosság körében.

„A függetlenségi mozgalom lekicsinylése, a mélyen gyökeredző gyarmati mentalitáson alapult”

– állapították meg a kutatók. Hozzátették ugyanakkor, hogy az indonézek is brutális gerillaháborút folytattak a hollandok ellen.

„Valamennyi fegyveres fél szélsőséges erőszakot alkalmazott ebben a háborúban”

– fogalmaztak a kutatók, megállapítva, hogy a holland katonák szélsőséges erőszakos cselekményei látszólag büntetlenek maradtak, mert a holland bírák elsősorban a holland katonai érdekekre összpontosítottak. A történelmi igazságtétellel foglalkozó holland bizottság elnöke, Jeffry Pondaag, úgy fogalmazott a kutatással kapcsolatban, hogy az "kevés újdonságot tartalmaz".  

„Amíg Hollandia nyíltan nem vállalja, hogy háborús bűnöket követett el, addig nincs hír. S ez a tanulmány csak újabb kísérlet arra, hogy elsimítsák az Indonéziában történteket”

– jelentette ki. A holland háborús veteránokat képviselő egyik alapítvány szerint azonban, a kutatás "egyoldalú", mert a holland fegyveres erőket brutalitással vádolja, míg az ellenfél erőszakos fellépéseit "szabadságharcként" mutatja be.

„Sajnos több százezer veteránt rendkívül erőszakos cselekmények elkövetőiként ábrázolnak, sértegetik és megbélyegzik őket és hozzátartozóikat”

– olvasható az állami támogatású Veterán Platform Alapítvány közleményében.

Az indonéz függetlenségi háború 1945-ben kezdődött, mikor a második világháború alatti japán megszállás alól frissen felszabadult Indonézia - korábbi holland gyarmat - kikiáltotta függetlenségét, kiváltva ezzel korábbi gyarmattartójának támadását. A függetlenség kikiáltását követően a holland állam több százezer katonát vezényelt az ázsiai szigetországba. A négy évig tartó fegyveres konfliktus végén Hága kénytelen volt elismerni Indonézia függetlenségét, kivonva csapatait a térségből.

(Kiemelt képünk: Jakarta, 2013. augusztus 18. Indonéz férfiak pálmafamászó versenyen vesznek részt az ország függetlenségének 68. évfordulóján tartott ünnepségen Jakartában 2013. augusztus 17-én. Az indonéz függetlenségi háború 1945-ben kezdődött, amikor a korábbi holland gyarmat kikiáltotta függetlenségét, amelyet Hollandia 2005. augusztus 16-án ismert el. fotó: MTI/EPA/Mast Irham)