Hetvenöt év alatt lett kész a múzeum

Hetvenöt év után végre teljes egészében elkészült és kizárólag kiállítási célokra van berendezve a prágai Nemzeti Műszaki Múzeum.

2013. október 10., 12:59

A Moldva folyó melletti Letná park szélén álló épületegyüttest 1938-ban kezdték el a Nemzeti Műszaki Múzeum céljaira átalakítani, berendezni, de a második világháború a munkákat hosszú időre megszakította. A háború utáni évtizedekben az épületegyüttes egyes részeit különböző állami intézmények, hivatalok vették igénybe.

Az 1989-es rendszerváltás idején a hatalmas épületegyüttes mindössze egyharmada volt a múzeum számára berendezve. Ezt követően azonban fokozatosan sikerült minden állami intézményt elköltöztetni, és az ezredfordulóra az egész épületegyüttes a múzeumé lett. A 2002-es hatalmas árvíz viszont újra megakasztotta a munkát. A múzeum átalakításának befejezésére a kulturális tárca néhány éve 400 millió koronát különített el, és a munkákat nemrégiben sikerült befejezni.

„Hetvenöt év után elmondhatjuk, hogy ebben az épületben ma már minden a Nemzeti Műszaki Múzeumé” – jelentette ki Karel Ksandr, a múzeum vezérigazgatója.

Elmondta, hogy a prágai műszaki múzeum a müncheni és a bécsi társaival együtt a világ legrégibb műszaki múzeumai közé tartozik. A prágai intézménynek több mint 65 ezer értékes kiállítási tárgy és berendezés van a birtokában.

A cseh Nemzeti Műszaki Múzeumban jelenleg 12 állandó tematikus kiállítás van berendezve. A látogatók egyebek között megismerkedhetnek azzal, hogyan működött régen egy szénbánya, egy ércbánya vagy egy kohó, s kipróbálhatják a ballisztikai berendezéseket is. A bányák minden berendezése eredeti, s az ötvenes évek elejéig volt használatos. Ugyanakkor a kiállított múzeumi ritkaságok között mintegy hatezer éves szerszámokat is láthatunk. Az Interkamera nevű tárlat pedig a fényképészet technikai fejlődésével ismerteti meg a látogatót. Nagy érdeklődésnek örvend a korábbi évszázadok „spionjainak” munkáját, felszerelését és eszközeit bemutató Top Secret tárlat.

A tervek szerint 2020-ban a Masaryk pályaudvaron megnyílik a Nemzeti Műszaki Múzeum vasutat bemutató speciális kiállítása is.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.