Hatalmas a baj a tengereken

A halászat is veszélyben.

2022. február 10., 07:19

Szerző:

Lassabban fejlődhetnek és több táplálékra van szükségük azoknak a halaknak, amelyek a melegebb és a műanyagszennyezésnek jobban kitett vizekben élnek, írja Guardian nyomán a napi.hu. A szakértők szerint ez a halászatban is komoly gondokat okoz. Rengeteg a műanyag a vizekben. 

 

Csak a Földközi-tengerbe évente körülbelül 17 600 tonna műanyag került. Összehasonlításképpen ez  olyan, mintha minden magyar lakásból évente bedobálnának 4,3 kiló szemetet a tengerekbe. 

A kutatás szerint a műanyag előállításához használt vegyület a BPA: csökkenti a halak növekedéséhez szükséges energiamennyiségét. A víz hőmérsékletétől függetlenül. Ez hosszútávon komoly problémát okoz a halászatban is. Egyes területeken, ahol sok a műanyag gyártó üzem, még magasabb a BPA koncentrációja a vízben, akár négyszer-ötször is annál, mint amit a kutatók vizsgáltak. 

 Az ENSZ adatai szerint évente 300 millió tonna műanyaghulladék keletkezik., ennek 60 százaléka kerül hulladéklerakókba vagy egyenesen a természetbe. 

Fontos megjegyezni, hogy a  műanyagok lebomlásából származó mikroműanyagok pedig az óceánokat, a levegőt és az emberi testet egyaránt szennyezik.

(Kiemelt kép: Strandolók sokasága a Rio de Janeiró-i Ipanema óceánparton a déli félteke nyarának beköszönte előtti napon, 2020. december 20-án. Fotó: Fabio Motta/MTI/EPA)