Van remény: elcsíphette a tudomány az egyik legalattomosabb ráktípust

Új kutatási eredmények ígérik: hamarosan megállítható lesz a hasnyálmirigyrák.

2023. május 2., 09:22

Szerző:

Egy fehérje beazonosításával állíthatják meg a hasnyálmirigyrák súlyos eseteit az amerikai Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) kutatói. Az Index cikke szerint a New York-i tudósok megtalálták azt a fehérjetípust, az SRF1-et, ami a hasnyálmirigyrák beindításáért és felgyorsításáért felel. Ez azért is nagy dolog, mert mint a cikk is írja, ez a ráktípus az egyik legkegyetlenebb és leggyorsabb lefolyású, túlélési aránya pedig 10 százalék.

A diagnosztizált betegeknek általában öt évet jósolnak.

A magyar olvasók elsősorban Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplójából ismerhetik a szörnyű betegséget, de az Index felidézte, többek között Steve Jobs Apple-vezér és Patrick Swayze színész is ebben halt meg. A betegséget előidéző fehérjetípus azonosítása viszont azt jelenti, hogy végre ennek a ráktípusnak a megállításában is gyors eredményeket érhet majd el az onkológia. A kutatócsoport egyik vezetője, Adrian Krainer a felfedezéssel kapcsolatban nagy mértékű optimizmusát fejezte ki:

„A hasnyálmirigyrákot sokszor túl későn találják meg, és már nem hatásos sem a kemoterápia, sem a műtét. De ha megértjük genetikai mechanizmusait, akkor korábban felismerhető lesz és új terápiákat is be lehet majd vetni,” – árulta el.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: AMELIE BENOIST / IMAGE POINT FR / BSIP via AFP)

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.