Hasfájás és fogyás: Crohn-betegség lehet az ok

Feltétlenül háziorvoshoz kell fordulni, ha valakinél bizonytalan hasi fájdalom, fogyás jelentkezik, esetleg hőemelkedéssel és indokolatlan híg, gyakori székletürítéssel kísérve. Ilyenkor ugyanis hasi ultrahang és laborvizsgálat ( vérkép-, cr.-süllyedés-, szérumvas-vizsgálatok) lehet szükséges, hogy kizárható legyen az egyre gyakoribb Crohn-betegség – ismertette a kór tüneteit a 168 Óra Praxis rovatának Dr. Szőnyi Mihály szakorvos.

2014. október 30., 09:54

A betegség oka ismeretlen, egyelőre annyit tudni, hogy genetikai fogékonyság/hajlam kell hozzá. Kialakulásánál nagyon fontosak a környezeti tényezők, amik a genetikailag kódolt eltéréseket aktivizálják (pl. dohányzás, vakbélműtét, táplálkozás) – ismertette a betegség hátterét a szakorvos.

A Crohn-betegség kialakulásának esélyét az is befolyásolja, hogy valakit csecsemőkorban meddig szoptattak, hogy találkozott-e ötéves kora előtt macskával (kialakult-e allergia macsakaszőrre stb). Ugyanis a fentiek együttállása esetén immunológiai eltérések alakulhatnak ki, amelyek következtében krónikus gyulladásos folyamatok indulnak el. A saját hasznos bélflórát idegennek értékeli a szervezet, így ezek ellen indít gyulladásos reakciót.

Dr. Szőnyi Mihály szerint az elsősorban fiatalok között és késő felnőttkorban gyakoribb betegség a leggyakrabban 20–25 éves kor között jelentkezik. Családi halmozódás előfordul, de nem jellemző. Egyelőre megelőzési módok sem ismertek. A Crohn-betegség diagnózisa esetén a családorvos segítségével és irányításával keressünk egy precíz, megbízható, a gyulladásos bélbetegségekhez értő szakembert – javasolja a szakember.