Hányas a mérce?

2016. január 29., 09:18

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora etikai eljárást kezdeményezett az oktatóként náluk dolgozó G. Fodor Gábor ellen a 888.hu internetes portálon megjelent rasszista, szexista megjegyzései és mások személyiségi jogait, emberi méltóságát sértő tartalom miatt, amelyek összeegyeztethetetlenek az egyetem által vallott értékekkel. „Az ELTE az Etikai kódexében megfogalmazott alapvető értékek tiszteletben tartását az egyetemen kívüli nyilvánosságban folytatott tevékenység során is megköveteli az ELTE-polgároktól.”

Néhány, G. Fodor írását elítélő nyilatkozat elhangzott ugyan egyik-másik Fidesz-tekintélytől is, de egyéb lépés nem történt.

Csak emlékeztetőül: amikor a Telekom fölmondta a Kovács Ákossal kötött szponzori szerződést az énekesnek a nőket illető diszkriminatív, lekicsinylő nyilatkozatai miatt, a Fidesz teljes vezérkara lángot okádó sárkányként vetette rá magát a Telekomra; a kormány utasította a minisztériumokat és háttérintézményüket, mondják fel a Telekommal kötött szerződésüket. Lázár János miniszter egyenesen vélemény- és ízlésdiktatúrával vádolta a Telekomot, amely pedig csak azt tette, amit saját etikai kódexe előír számára: elutasít mindenfajta diszkriminációt és vallja a nemek teljes egyenjogúságát. Az énekes kijelentései merőben ellentétesek voltak ezekkel a polgári liberális értékekkel.

Aminthogy az ELTE idézett etikai kódexéből is logikusan következik a G. Fodor elleni etikai vizsgálat.

Vajon a kormány illetékes szerveinek szándékukban áll intézkedni a 888.hu portál durva, visszataszító írásáért felelős személyek ellen, hogy gátat vessenek a médiában egyre inkább elszaporodó gyalázkodó írásoknak?

Vagy marad a jól bevált kettős mérce?

Zágon Ernő, e-mail

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.