Hamis sörök bukkantak fel

A hamis sör fogyasztásával járó egészségügyi kockázatra hívták fel a figyelmet a kínai hatóságok, miután a napokban több ismert nyugati sörmárka hamisított verziójára bukkantak Pekingben – olvasható a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevelében.

2010. január 8., 18:21

A hamis sörök fogyasztásának veszélyeire hívta fel a figyelmet a China Daily-nek nyilatkozó Wei Jinsheng, a pekingi minőségellenőrzési hivatal vezető munkatársa. A szakember közlése szerint a hamisítványokat az egészségügyi előírásoknak nem megfelelő körülmények között gyártják: a hamis alkoholos italok kis műhelyekben készülnek, ahol sem a helyiség, sem a gyártási eszközök nem esnek át fertőtlenítésen a gyártás megkezdése előtt.

Wei beszámolója szerint a hivatal ellenőrei a közelmúltban több közkedvelt nyugati sörmárka hamisítványaira is rábukkantak a kínai főváros legismertebb bárjainak és hoteleinek otthont adó Chaoyang kerületben. A napokban egy razzia során négy személyt értek tetten, amint Budweiser, Corona és Carlsberg márkájú sört hamisítottak. Az akció során 10 karton hamisítvány került elő. Wei szerint a Chaoyang körzet a sörhamisítók egyik bázisa: 2007-ben egy akció során például több mint 7000 karton hamisítványra bukkantak a hatóságok.


Wei szerint a hamisítóknak relatíve könnyű dolguk van a termékeik értékesítésével, mivel több sörmárkának is meglehetősen hasonló az ízvilága, ráadásul a hamis alkohol olcsó ára miatt kereslet is van a szórakozóhelyek részéről.

Garry Lu, a Carlsberg kínai marketingrészlegének munkatársa azonban bizakodó a cég hamisítás elleni stratégiájával kapcsolatban. Mint mondta, ellenőreik rendszeresen ellenőrzik a pekingi bárok kínálatát, ezek során 2009-ben összesen 5 alkalommal bukkantak hamisítványokra.

A pekingi minőségellenőrök 2009-ben mintegy 15 alkohol-hamisítási ügyben, köztük sörök, likőrök, kínai és külföldi borok ügyében jártak el.