Már a Holdról is látszik a Puli

Magyar befektető támogatja a a magyar Puli Space Technologies holdi misszióit, amely technológia segítségével áttörést érhetnek el a hazai és a nemzetközi űrtörténelemben is.

2022. június 14., 15:38

Szerző:

Az ötödik legsikeresebb finn multinacionális IT cég, a Tuxera alapítója és tulajdonosa, Szakacsits Szabolcs angyalbefektetőként támogatja a magyar Puli Space Technologies holdi misszióit – írja a 24.hu. A támogatásra elsősorban azért van szükség, hogy  a NASA és az Európai Űrügynökség által is felkarolt projekt új fejezetet nyisson nem csupán a magyar, de a világ űrtörténelmében is.

A magyar szakemberek által fejlesztett Puli Holdi Vízszimatoló 2022 májusában a NASA „Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét” („Honey, I Shrunk the NASA Payload”) nevezetű verseny folytatásának második helyezését, így hamarosan megkezdheti holdi misszióját, a holdkőzet felső rétegében található vízjég kutatását. Ha a magyar technológia és az eszköz jól teljesít az expedíción, akkor azt a project későbbi szakaszában akár a Földön, például a mezőgazdasági vízgazdálkodásban lehet majd alkalmazni. 

A vízjég kimutatása és koncentrációjának mérése közvetlenül a Hold felszínén egyelőre kiaknázatlan terület a tudósok előtt, azonban a magyar mérőeszköz hozzájárulhat az áttöréshez a hazai és a nemzetközi űrtörténelemben is.

„Kevés olyan dinamikus és felfelé ívelő fejlődési szakaszban lévő iparág van jelenleg, ami ekkora átütő siker előtt állna, mint az űripar. Ha a Puli Space Technologies Holdi Vízszimatolója sikerrel zárja küldetését, az nemcsak a magyar űrkutatásban jelent óriási sikert, hanem akár a világot is képes majd megváltoztatni” – nyilatkozta Szakacsits Szabolcs a projektről.

(Kiemelt kép: Puli Space Technologies Facebook-oldala)