Hamarosan a mesterséges intelligencia is lehet kolléga

A mesterséges intelligencia (MI) térnyerése egyre nagyobb a munka világában, viszont a MelonApp mesterséges intelligencia vezető kutatója szerint nem fogják kiváltani az emberek munkáját, ugyanis a döntést mindig nekik kell hozniuk.

2023. március 8., 10:38

Szerző:

„2022-ben erős fordulópont érkezett el a mesterséges intelligencia témakörében, azonban nem ez volt az első ilyen válaszvonal. A negyvenes években már a robotika foglalkoztatta az embereket és azt vizionálták, mikor jön el az emberszabású robotok ideje. A 2000-es években is volt egy fellángolása a mesterséges intelligenciának, ekkor ugyanis a számítógépek elérték azt a szintet, hogy képesek lettek a gépi tanulás végrehajtására, és valamilyen összegyűjtött adatból már emberi tevékenységeket tudtak imitálni. Az újabb fordulópontot pedig az OpenAI robbanásszerű elterjedése hozta el, ezzel egy hatalmas versenyt elindítva az MI fejlesztésében” – mondta a MelonApp mesterséges intelligencia vezető kutatója, Mike Szabolcs az MTI-nek. Hozzátette: ez idézi elő a mesterséges intelligencia olyan szintű fejlődését, ami miatt hamarosan már robot kereshet robot munkaerőt.

„Pár éven belül olyan munkafolyamatokat már teljes mértékben átvehet a mesterséges intelligencia, ami adatfeldolgozáshoz köthető. Ilyenek például egy HR-es adminisztratív munkái vagy egy ügyfélkezelő munkatárs rutinszerű feladatai. Ehhez az embereknek minden bizonnyal időbe telik majd alkalmazkodniuk. Azonban aggódni fölösleges, emberekre mindig szükség lesz, mivel kell valaki, aki vállalja a felelősséget a döntéshozataloknál. Hiába rendelkezik majd a mesterséges intelligencia az embernél nagyobb tudással egy speciális témakörben, végső soron az embernek kell kimondania az utolsó szót és vállalnia a következmények súlyát” – emelte ki Mike Szabolcs.

Habár az MI egyre fejlődik, és már a közeljövőben képes lesz egyre több emberi munkát elvégezni, az Én, a robot c. filmben lévő robot öntudatra ébredését az MI szakemberek nem tartják még reálisnak. Viszont 2023-ban már kimondhatjuk, van olyan HR szoftver, amelyben robot keresi az emberi munkaerőt. A MelonApp egy új magyar innováció, amelyben a munkaerő keresés már teljesen automatizáltan zajlik és egy mesterséges intelligenciát használó robot keresi a megfelelő jelölteket az adott pozícióra. Ezzel a munkaerő toborzás hatékonysága jelentősen megnövekedett, a folyamatos javulását pedig nem más garantálja, mint a mesterséges intelligencia.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Richard A. Brooks / AFP)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.