Gyógyszer innovációval a pandémiák ellen

A magyarországi válaszadók a V4-es átlagnál fontosabbnak tartják a gyógyszeripari közterhek csökkentését.

2021. október 20., 19:28

Szerző:

Az Innovatív Gyógyszeripari Körkép 2021-es felmérést olyan fejlesztés-orientált gyógyszergyártó vállalatok topvezetői körében végezték el, akiknek a helyi és régiós folyamatok mellett a nemzetközi gyógyszeripari tendenciákra is széles rálátásuk van. – írja az Origo. Felgyorsult az információáramlás, és a gyógyszerkutatás olyan fejlődésen ment keresztül, amelynek hatására remélhetőleg a jövőben könnyebben kezelhetőek lesznek a koronavírus-járványhoz hasonló méretű pandémiák – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) és V4-es partnerszervezeteinek közös kutatásából.

Az eredeti cikkben Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója elmondta: a világjárvány rávilágított arra, mennyire fontos a gyógyszerinnováció. A hazai számokra utalva az igazgató hozzátette, hogy 2014 és 2019 között mintegy 45 százalékkal nőtt a GDP Magyarországon, mindeközben a gyógyszerkassza csupán 31 százalékkal növekedett, tehát nem követte az ország teherbíró képességének bővülését.

A magyarországi válaszadók a V4-es átlagnál fontosabbnak tartják a gyógyszeripari közterhek csökkentését. A gyógyszerkassza növelésének igénye is nálunk jelenik meg Csehország mellett a leghangsúlyosabban. A hazai válaszadók számára – tandemben a szlovákokkal – a szakemberek otthon tartásának problémája, valamint az egyetemi képzés erősítésének szükségessége is fontos tényező. 

A kutatás szerint 10 éves időtávlatban például a fake news-ok és az áltudományos megnyilvánulások fenyegetik leginkább a gyógyszerinnovációt, amit a magyarországi válaszadók kifejezetten súlyosnak értékelnek. 

(Kiemelt kép: Kiemelt képünk illusztráció: Egy nő megkapja az Astrazeneca gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináját Melbourneben, 2021. április 7-én. Fotó: William West / AFP)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.