Gyógyítható lesz a rák?

Akár tíz éven belül elkészülhetnek az első olyan rákgyógyszerek, amik már valóban meg tudják majd gyógyítani a daganatos betegségek bizonyos fajtáit – ezt mondta az RTL Híradónak Dr. Barabási Albert László világhírű hálózatkutató.

2015. április 1., 18:11

A Harvard Egyetem magyar származású professzora szerint erre az után kerülhet sor, hogy a tudósok feltérképezik a gének egymásra hatásának módjait. Ha a sejttérkép elkészül, már nem lesz szükség például sugárterápiára vagy kemoterápiára, ehelyett egyedi gyógyszerekkel gyógyíthatják a betegséget.

Barabási Albert László a Semmelweis Egyetemen tartott előadást. Az

RTL Híradónakelmondta: különböző betegeknél más és más okozza ugyanazt a daganatot. Ezért valószínűleg sohasem lesz egyetlen orvosság, ami minden rákbetegséget meggyógyít. A sejten belüli folyamatok egy részét már ismeri a tudomány, de a mai sejttérképek még pontatlanok.

A kutató szerint tíz év alatt pontos sejttérképeket alkothatnak a kutatók. Egyre több beteget meg lehet majd gyógyítani, ám mire az összes rákbetegség ellen hatékony gyógymód lesz az emberiség kezében, évszázadok is eltelhetnek – mondta Barabási Albert László, aki a Harvard Egyetemen egy külön részlegen több száz orvossal kutatja a hálózatok szerepét a betegségek gyógyításában.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.