20 millió gyerek vérében túl sok az ólom

39 országban készített felmérést az UNICEF, lesújtó eredményt kaptak

2022. május 30., 07:17

Szerző:

Összesen 39 ország részvételével készült az az általános felmérés, ami a gyermekek egészségi állapotát vizsgálta – számolt be az Inforádió. Az azt publikáló ENSZ Gyermekalap (UNICEF) munkatársai jelentésben kiemelik

a fejlett országok túlfogyasztása miatt veszélybe került a gyerekek egészsége a Földön.

A jelentés többféle adatot vetett össze, így vizsgálta a levegőben található mérgező anyagokra, vegyszerekre, és még a lakások nedvességtartalmára is. Egyik meghökkentő megállapításuk szerint

39 ország 20 millió gyermekének vérében túl magas az ólomszint.

Az UNICEF azt is hangsúlyozta, a fejlett országok fogyasztási színvonalának kielégítéséhez három Föld bolygóra lenne szükség, hozzátéve, hogy az abból keletkezett szennyezés még a saját határaikon belül sem kíméli a lakosságot, így a kiskorúakat sem. 

„Sok fejlett ország igyekszik viszonylag egészséges környezetet teremteni a határaikon belül élő gyermekeknek, ám ezek az országok a világ legnagyobb környezetszennyezői, így a bolygó más részein élő gyermekek környezetét tönkreteszik” - fogalmazott Gunilla Olsson, a szervezet kutatóintézetének a vezetője.

A jelentés kiemelte azt is, olyan országok, mint Svédország, Izland azok az országok, amik leginkább törekednek a határaikon belül a gyermekek egészségének megóvására, Spanyolország, Írország és Portugália bizonyult a leginkább kiegyensúlyozottnak: ezek az államok kevéssé járulnak hozzá a globális környezetszennyezéshez és közben az ott élő gyermekek egészségén is javítani igyekeznek.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Pixabay)

2022. június 30., 12:15

Az év második felében a Pfizer és a BioNTech megkezdi a következő generációs, a koronavírusok széles köre ellen védő oltások embereken történő tesztelését, írja a Reuters.

2022. június 29., 10:54

Afrikai kutatók visszatértek a régi módszerhez: kikísérletezték a káros anyagok nélküli pisitrágyát, ami harmincszoros termésnövekedét hozott. Bármennyire idegenkedünk is tőle, a vizelet műtrágyaként való hasznosítása kézenfekvő és hasznos, mert tele van jó tápanyagokkal, amelyek elősegítik a növények növekedését.

2022. június 28., 12:02

A rákmegbetegedések 10 százalékát a környezetszennyezés okozza Európában - hívta fel a figyelmet kedden közzétett jelentésében a koppenhágai székhelyű Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA), hangsúlyozva, hogy az esetek legtöbbje megelőzhető lenne.

2022. június 28., 11:00

A kánikulában a folyadékpótlásnál a sóbevitelre is fontos figyelni, olyan vizet érdemes fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként, mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szaktanácsadója kedden az M1 aktuális csatornán.