Fordulat: ismét reménykednek a tudósok

Kutatók ismét reménykedni kezdtek, hogy a világ egyik legritkább bálnája visszatérhet az új-zélandi vizekbe, miután figyelemre méltó populációjának jelenlétét erősítették meg a szubantarktiszi Campbell-szigetnél.

2014. szeptember 29., 15:52

Az új-zélandi kormány víz- és légkörkutató intézete (NIWA) és a természetvédelmi hivatal (DOC) szponzorálta, egy hónapos expedíció felfedezte, hogy a veszélyeztetett déli simabálna populációja lassan magára talál.

A Campbell-szigetnél végzett vizsgálat megerősítette a bálnafaj második maradványpopulációját. (Az elsőt majdnem 20 éve azonosították az Auckland-szigetnél.)

Új-zélandi, amerikai és skót kutatók mintegy 50-60 déli simabálnát figyeltek meg két nap folyamán a területen – írja a

hirado.hu.

Ez a bálnafaj valamikor hatalmas egyedszámokban képviseltette magát Új-Zéland körül, ám az 1800-as évek közepén majdnem kihalásáig vadászták. Miután a szigetország körül évtizedekig alig látták, attól féltek, kihalt.

Laura Boren, a DOC szakembere elmondta, örülnének, ha egyre több egyedet láthatnának Új-Zéland körül, mint a régi időkben. Biztosításának egyik legjobb módja, ha védelmet nyújtanak a szubantarktiszi populációknak, és alaposabban feltérképezik a populációk közötti kapcsolatokat.