Földhöz hasonló bolygó van a legközelebbi csillagnál

Egy várva várt csillagászati felfedezés: a Földéhez hasonló tömegű bolygó kering a Naphoz legközelebbi csillag, az Alfa Centauri rendszerében. Sajnos túl forró a felszíne.

2012. október 18., 20:30

A Tejútrendszerben, azaz a saját galaxisunkban lévő körülbelül 100 milliárd csillag egyike a Nap. A Naphoz legközelebbi csillag pedig az Alfa Centauri, amely a déli égbolt egyik legfényesebb csillaga. Távolsága 4,3 fényév, azaz ennyi ideig tart, míg a fény vagy a rádióhullámok eljutnak oda. Hogy ezt a távolságot el tudjuk képzelni, kicsinyítsük le gondolatban a Napot egy narancs méretére – a Föld ez esetben egy mákszem lenne –, és helyezzük mindkettőt gondolatban Budapestre. Ebben az esetben – a távolságokat is arányosan számolva – a hozzánk legközelebbi narancs, vagyis a legközelebbi csillag Moszkvában lenne, írja az

Origo.

Európai csillagászok kedden bejelentett felfedezése szerint sikerült megtalálni „az első mákszemet a legközelebbi narancs mellett”, vagyis az Alfa Centauri rendszerében egy a Földéhez hasonló tömegű bolygó kering.

Az Alfa Centauri valójában egy három csillagból álló rendsze. Két nagyobb, a Naphoz hasonló csillaga az Alfa Centauri A és B, ezeknél halványabb a harmadik tag, a Proxima Centauri, amely egy kistömegű vörös törpecsillag. Már a 19. század óta tudjuk, hogy ez a hozzánk legközelebbi rendszer, ezért különösen izgalmas kérdés volt, hogy vannak-e benne bolygók.

A most felfedezett bolygó az Alfa Centauri B körül kering 6 millió kilométeres távolságban, mindössze 3,2 napos keringési idővel. Ez igen kis távolság (a Nap-Merkúr távolságnak töredéke), ezért felszíne sajnos az élet számára túl forró. Lehetséges azonban, hogy más bolygók is vannak a rendszerben.