Tényleg van még aki floppyt gyárt, és vevője is akad

No persze nem egyszerű kitalálni, de van egy nagyon stabil megrendelője az egyetlen kiscégnek, ami még mindig floppykat gyárt számítógépekhez.

2022. szeptember 26., 18:58

Szerző:

Tom Persky, a floppydisc.com domainen található webáruház tulajdonosa még az internet hajnalán, gyorsan foglalta be a címet, mára azonban ő maradt az egyetlen kis cég tulajdonosa, ami gyárt még ilyen adathordozókat. A Rakéta magazin által szemlézett, vele készült, angol nyelvű interjúból kiderül, nagy tételben vásárló ügyfele is akad.

Persky úgy fogalmazott, a 80-as és 90-es években eredetileg floppy lemezek duplikációjával, másolásával kezdett el foglalkozni, amint azonban a nagyobb cégek a kétezres évek végén kezdtek kivonulni a piacról, neki és honlapjának egyre több megrendelője lett. Különösen azért, mert a cég az floppys adatmásolás, újrahasznosítás és a törött floppy-lemezek művészeti célokra való értékesítése terén is piacvezetővé vált.

A floppydisc.com repetroárjában máig is megtalálható szinte minden: 3,5 hüvelykes, 5,25 hüvelykes, 8 hüvelykes lemez is, ezen kívül még régebbi, igazi ritkaságokat is árulnak. A legnagyobb potenciális ügyfele viszont mégis egy állam: egyszer ugyanis Hollandia kormánya jelezte, megrendelne Perskytől félmillió floppy lemezt. Ezt Persky nem vállalta, a teljesítéshez ugyanis cserben kellett volna hagynia megannyi gyűjtő és hobbisták, a légitársaságok (hiszen sok régebbi repülőgép rendszeréhez még mindig ezek a lemezek kellenek), valamint hasonló okokból a ruhaipar, ahol drága, ipari varrógépekhez használják őket.