Forradalom a földeken: jönnek az elektromos traktorok

A Fendt a közelgő Agritechnica kiállításon mutatja be elektromos e100 traktorának új változatát. A november 12-18. között a németországi Hannoverben megrendezésre kerülő Agritechnica mezőgazdasági kiállítás és vásár után megkezdi korlátozott értékesítését.

2023. október 8., 19:03

Szerző:

A Fendt közlése szerint az új traktorra már a kiállítás idején leadhatják a rendeléseket az érdeklődők – írta a Future Farming cikke nyomán az agrarszektor.hu.

A kezdetben korlátozott példányszámmal induló gyártás 2024-ben kezdődik s mindössze Németországba, Norvégiába és Hollandiába szállítanak az elkészült elektronikus gépekből. A tényleges sorozatgyártás elindítását 2025-re tervezik.

A traktor külsőleg gyakorlatilag a dízel változatra hasonlít, mindössze hiányzik a kipufogórendszer, a motorháztető pedig némileg magasabb. A motorháztető alatt egy akkumulátorcsomag található, és egy villanymotor szimulálja a dízelmotort.

A gyártó cég szerint a gép 4-5 órán keresztül használható folyamatosan olyan motorterhelés mellett, amely normál esetben 5-6 liter gázolajat fogyaszt.

(Kiemelt kép: talajművelés kukoricavetéshez Fendt 1050 traktorral Meyenburgban 2023. május 25-én. Fotó: Thomas Imo / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.