Egy rendkívül félrevezető Facebook-poszt terjed a Covid-oltásokkal kapcsolatban

Soha nem hallottunk olyan oltóanyagról, amely beadása után is továbbterjed a vírus, maszkot kell hordani és távolságot tartani – áll az álhírt terjesztő bejegyzésben.

2022. január 19., 10:08

Szerző:

Félrevezető Facebook-poszt terjed a Covid-oltásokkal kapcsolatban – írja a Lakmusz.hu

Több mint 122 ezer felhasználó osztott már meg egy magyar Facebook-bejegyzést, amely azt állítja, hogy a koronavírus elleni oltások az első olyan oltások, amelyek nem akadályozzák meg a fertőzést és a kórokozó átadását.

Több nemzetközi szakértő is azt mondta az AFP-nek, hogy ez az összehasonlítás félrevezető. A Facebook-bejegyzésben szereplő oltások fő célja – hasonlóan a Covid-oltásokhoz – az, hogy védjenek a súlyos megbetegedés és a halál ellen, magyarázták a szakértők. Egyes vakcinák eltérnek abban, hogy mennyire csökkentik a betegségek terjedését a népesség körében. 

„Az összes oltás közül, amelyeket eddig ismertünk (szamárköhögés, diftéria, tetanusz, himlő, kanyaró, rubeola, mumpsz, hepatitis, agyhártyagyulladás, gyermekbénulás és tuberkulózis), még soha nem láttunk olyan oltást, amely után a betegség ugyanúgy fertőz, akkor is, ha teljesen be vagy oltva!  nem hallottunk olyan oltóanyagról, amely beadása után is továbbterjed a vírus maszkot kell hordani és távolságot tartani!”

– írták egy Facebook-bejegyzésben, amelyet 2021. december 8-a óta már több mint 122 ezer ember osztott meg. A bejegyzéshez kapcsolódóan 47 ezer reakció és 25 ezer hozzászólás van.

A posztban szereplő védőoltások közül van olyan, amelyet már évtizedek óta használnak (vagy több száz éve a fekete himlő esetében), ráadásul mindegyik oltás eltérő hatékonysággal előzi meg a betegség továbbterjedését. Az AFP által megkérdezett szakértők egyetértettek abban, hogy az olyan oltások, amelyek teljes védelmet nyújtanak a fertőzés és a betegség terjedése ellen, kifejezetten ritkák, szemben azzal, amit a bejegyzés állít.

(Kiemelt kép: Egy egészségügyi dolgozó előkészíti a Covishield koronavírus elleni Covid-19 vakcina egy adagját egy multiplex moziterem komplexumban felállított ideiglenes oltóközpontban Mumbaiban 2021. augusztus 17-én. Fotó: Punit PARANJPE / AFP)

Amikor a világ már azt hitte, hogy túl van a COVID legrosszabbján, egy másik vírus kitörése aggasztja a tudósokat, és ami a legjobban aggasztja őket, az a betegség szokatlan terjedése.

Sikeresen indították el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Boeing CST-100 Starliner űrkapszuláját helyi idő szerint csütörtök este a floridai Cape Canaveral-i űrközpontból.