Felmérhetetlen értékű kincset találtak

Arany- és ezüstérmék, valamint ékszerek tárháza került elő Izraelben, Kiryat Gat közelében. A régészek szerint a kincset valószínűleg egy gazdag nő rejtette el a Bar Kohba-lázadás idején.

2012. június 6., 21:44

Szerző:

A kutatók mintegy 140 arany- és ezüstérmét, valamint aranyékszert találtak az ásatás során, melynek égisze alatt egy római és bizánci korból származó épület helyiségeit tárták fel. A kincsleletet ruhába göngyölték, és egy kútba rejtették az épület udvarán.

Az ékszerek között virág alakú fülbevaló és ékkővel díszített gyűrű is megtalálható, melybe egy szárnyas istennő képét vésték. A lelet felölelt két ezüstpálcát, melyek valószínűleg Kohl-pálcák, ezeket egyfajta szemceruzaként használták Arábiában és Egyiptomban, a szemhéjak széleinek kihangsúlyozására.

Az érmék Néró, Nerva és Traianusz korából származnak, akik Kr.u. 54-től 117-ig uralkodtak a Római Birodalomban. Képük díszít az érmék egyik felét. Az érmék másik oldalán az uralkodók kultikus portréi, a harcosok testvériségének szimbólumai, és mitikus istenek – mint Jupiter – figyelhetőek meg.

„A numizmatikai tárgyi leletek összetétele és minősége megfelel a Bar Kohba-lázadás idejéhez kapcsolt korábbi kincsleletekének” – mondja Sa'ar Ganor, az Izraeli Régészeti Hivatal szakembere.

Elmondása szerint a kincset valószínűleg vészhelyzetre tartogatták, és a közelgő veszély idején rejtette el egy gazdag nő, aki az ékszert és a pénzt ruhába göngyölte, és mélyen a földbe rejtette a lázadás előtt vagy az alatt. A kincsleletet jelenleg a szervezet laboratóriumaiban vizsgálják.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.