Ezért volt 120 nem fogadott hívása a tudósnak

Kisebbfajta sokkot kapott, és még mindig nem ocsúdott fel abból a hírből a norvég May-Britt Moser, hogy – a bejelentés pillanatában éppen repülőn ülő – férjével, Edvard Moserrel és egykori tanárával, John O’Keefe kutatóval együtt neki ítélték oda az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.

2014. október 7., 08:51

A svéd tudományos akadémia hétfői bejelentése után az 51 éves kutató a Nobel-díj honlapján feltüntetett Twitter-üzenetben azt írta, sokkban van. „Fantasztikus” – fűzte hozzá.

Hege Tunstad, a trondheimi Műszaki és Tudományegyetem szóvivője szerint May-Britt Moser épp az intézményben tartózkodott, amikor közölték vele a hírt. „Szüksége volt néhány percre, hogy beszéljen a csapatával” – fogalmazott Hege Tunstad, hozzátéve, hogy a tudós megkönnyezte a hírt.

Férjét, Edvard Mosert nem tudták elérni, ugyanis épp repülőn ült München felé tartva, gépe a menetrend szerint 13 óra körül szállt le. Nem sokkal később elmondta: nem értette, hogy miért fogadják virágokkal a német város repülőterén, amely odaküldte hozzá egyik alkalmazottját, hogy felvilágosítsa a hírről. „Nagy meglepetést okozott” – vallotta be. Telefonját bekapcsolva látta, hogy kereste az illetékes Nobel-bizottság titkára, Göran Hansson. „Mintegy 120 nem fogadott hívásom volt” – tette hozzá a tudós.

May-Britt Moser szerint sikerük titka, hogy ugyanazok a vízióik, szeretik és megértik egymást, meghallgatják egymást és másokat, és csak ezt követően próbálják a tőlük telhető legjobban megválaszolni az előttük álló kérdéseket.

A norvég házaspár és az amerikai–brit John O’Keefe az agykutatás, azon belül is az agy helymeghatározó rendszerének, „belső GPS-ének” felfedezéséért veheti át az orvosi Nobel-díjat. A felfedezés segített megérteni, hogy miként képes az ember tájékozódni a térben – írja az MTI.

A tanulási és a memóriafolyamatok megismerésében játszott kiemelkedő szerepet az idei orvosi Nobel-díj három kitüntetettje – mondta az MTI-nek Freund Tamás Agy-díjas neurobiológus, aki szerint az amerikai–brit John O’Keefe, valamint a norvég May-Britt Moser és férje már rég kiérdemelte az elismerést.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) alelnöke, az intézmény Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének (MTA KOKI) főigazgatója a három díjazott munkásságát méltatva rámutatott, hogy John O’Keefe a térsejtek felfedezésével érdemelte ki a legmagasabb tudományos elismerést. A memóriáért felelős agyterület, a hippokampusz ezeknek a sejteknek a segítségével készít kognitív térképet a környezetről. May-Britt Moser és Edvard Moser pedig az agy memóriatárolási rendszerének fontos részét képező entorhinális kéregben fedezte fel a „hálózati” sejteket, a grideket.

„Az entorhinális kéreg a hippokampusz fő bemeneti régiója, és mindig is nagy kérdés volt, hogy a külső környezeti szenzoros impulzusokból miképp áll össze a hippokampuszban a specifikus térmező-érzékenység. Rendkívül izgalmas, hogy miként fedezte fel ezt a rendszert a Moser házaspár” – magyarázta az akadémikus.

Freund Tamás kitért az idei Nobel-díjasok magyarországi kapcsolataira is. Ismertetése szerint meghívott előadóként mindhárman plenáris előadásokat tartottak 2009-ben a Magyar Idegtudományi Társaság éves konferenciáján. John O’Keefe a térsejtek szerepéről beszélt, bemutatva, hogy miként fejlődnek ki az élet kezdetén, s miként károsodnak, pusztulnak a demenciában szenvedő idős betegeknél. May-Britt Moser és Edvard Moser az entorhinális agykéreggel kapcsolatos kutatásaikat ismertették a résztvevőkkel.

„A Moser házaspár többször tartott előadást a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet idegtudományi szemináriumsorozatán is. Rokon témán dolgozunk, szoros, mondhatni baráti a kapcsolatunk” – mondta el Freund Tamás.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.