Izraeli kutatás jelent meg a védőoltások mellékhatásairól és az ellenanyag-termelésről

A kutatás kimondta, hogy a szívizomgyulladás kockázata a koronavírus elleni oltás mellékhatásaként elenyészően csekély.

2021. október 11., 09:33

Szerző:

Egy nagyszabású izraeli kutatás jelentése szerint elenyészően csekély a szívizomgyulladás kockázata a koronavírus elleni oltás mellékhatásaként – írja a HVG a Jediót Ahronót című újság után. Egy másik kutatás pedig azt állapította meg, hogy a túlsúlyos emberek antitestszintje hat hónap után magasabb maradt másoknál. 

A Beilinson kórház és a Klalit egészségbiztosító kutatóintézetének közös tanulmánya szerint 2,5 millió, a Pfizer/BioNTech vakcina első és második adagjával beoltott izraeli közül, mindössze 54-nél jelent meg ez a mellékhatás, amelynek lefolyása az esetek túlnyomó többségében enyhe volt és nem zavarta a szív működését – írja az ynet nyomán a HVG.

Egy másik kutatás (a Hadassza kórház és Saron Elroj Prájsz kutatása) a szívizomgyulladással kórházba kerültek adatainak elemzéséből azt mutatta ki, hogy az oltottaknak némileg több esélyük volt megkapni ezt a betegséget, mint az oltatlanoknak.

A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportálon ismertetett másik új tanulmány szerint az oltottak vérében kimutatható antitestek száma egyértelműen és jelentősen lecsökkent 6 hónappal a második oltás után, vagyis védettségi szintjük megcsappant. A kutatók jelentős csökkenésről számoltak be az első három hónapban, majd mérsékeltebb fogyatkozást mértek a következő három hónapban. A nők általában jobb kezdeti ellenanyagszintet mutattak a férfiaknál és így némileg védettebbek voltak a hathónapos időszak végén.

A tanulmány megállapította, hogy fél év után a fiatal, egészséges nők 2,5 százalékos eséllyel vesztették el képességüket a kórokozó semlegesítésére, de a 65 év feletti nőknél már 6 százalékra nőtt ez a szám. A fiatal férfiak 4 százaléka, illetve 65 év felettiek 15 százaléka vesztette el ellenállóképességét a koronavírussal szemben.

Ugyanakkor az immunhiányos emberek esélyei sokkal rosszabbak voltak: a 65 évnél idősebb nőknél 30 százalék, férfiaknál pedig 50 százalék vált védtelenné a fertőzéssel szemben, s ez az arány 45 év alatt nőknél is 18, férfiaknál pedig 24 százalék volt. Furcsa módon a kutatás azt is megállapította, hogy a túlsúlyos emberek antitestszintje hat hónap után magasabb maradt másoknál – írja a HVG. 

 

(Kiemelt kép: Nyírbátor, 2021. szeptember 20. A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjai a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Nyírbátori Szakrendelőjében kialakított oltóponton 2021. szeptember 20-án. Fotó: MTI/Balázs Attila.)