Engem ne kukkoljon a Google!

A Google Maps egyik legérdekesebb funkciója, hogy az utcanézet funkciónak köszönhetően 360 fokban elfordítható panorámaképekben is megtekinthetjük a világ városainak utcáit. Az igazi probléma csak az, hogy bizonyos országok, és lakosságuk nem kér ebből az „áldásból”.

2009. szeptember 30., 17:32

„Mi nem szeretjük a Google Street View-t errefelé” – idézhetnénk egy kicsit a híres South Park vicces rajzfilmsorozatot az egyébként remek térképfunkcióhoz kötődő, egyre gyakoribb botrányok kapcsán.

A felhördülést világszerte az okozta, hogy a városok lakosai nincsenek elragadtatva attól, ha a Google Street View autója lefényképez, majd közszemlére teszi utcájukat. Sokan már attól is ódzkodnak, ha lakásukról fénykép készül, mások amiatt idegesek, ha autójukat, vagy saját magukat ismerik fel a panorámaképeken.

Brit útelállók

Nagy Britanniában például a Broughton nevű kisvárosból szabályosan kitiltották a Google autóját, nem sokkal azután, hogy a cég munkatársai a kocsi tetejére szerelt speciális panorámaképeket készítő géppel megérkeztek oda. A helyi lakosok nem vicceltek: szabályosan elállták a városka felé vezető utat, és arra kényszeríttették az autót, hogy visszaforduljon, „különben baj lesz.” Bár az egyik józanabb polgár hívta a helyi rendőrséget, hogy a fenyegető falusiakat elzavarják, ám mire azok kiértek, a Google munkatársai jobbnak láttak, ha inkább elszáguldanak onnan.

„Nincs semmi bajom azzal, ha a Google a mi városkánkat akarja reklámozni. Azt viszont utálom, ha a magánéletünkbe betörnek azzal, hogy a lakásainkat lefényképezik!” – nyilatkozta az egyik útelálló. „A Google manapság már mindent megenged magának! Ha csak az utcákat fényképeznék távolról, az rendben lenne, de szinte az ablakaink elé állnak és úgy kapják le a házainkat!” – tette még hozzá az indulatos brit férfi.

Görög, japán és magyar ellenállás

Míg az angoloknál helyi szinten tiltakoztak a polgárok, addig bizonyos országokban meg sem engedték a Google-nek, hogy ezt a funkciót használja. A görög adatvédelmi hivatal például kerek perec megtiltotta a cégnek, hogy a Street View szolgáltatását kiterjessze az országban, „további információk kérésére” hivatkozva: azt szeretné tudni, mennyi ideig lesznek a képek a Google adatbázisában és milyen intézkedésekre lesz szükség arra nézve, hogy az emberek tisztába kerüljenek saját személyiségi jogaikkal.

A japánokat is idegesítette a Google kutakodó kamerája. Bár ebből az országból nem tiltották ki a Street View funkció használatát, ugyanakkor azért kellett újra elkészíteni a felvételeket, mert a helyi a lakosság amiatt panaszkodott: túl magasról fényképeznek a kamerák, így a falakon keresztül a lakásokba is belátni.

Magyarországon is problémákat okozott a Google „kukkolása”. A cég nálunk előrelátó volt és megpróbált egyeztetni az adatvédelmi biztossal. Mivel az sokáig nem jelentkezett, ezért a Google elkezdte a képrögzítést a panorámaképeket készítő szokásos autójával. Csak akkor jelzett vissza az adatvédelmi biztos, miután már jó pár kép elkészült és további egyeztetést kért a cég magyarországi munkatársaitól. Az egyeztetés továbbra is folyamatban van, az elkészült képekből pedig egyelőre egy sem került fel.

Ha nem tetszik, szedesd le!

A Google egyébként minden országban azzal próbál folyamatosan érvelni, hogy bárki eltávolíttathatja a problémásnak ítélt képeket. A képek alatt egy link található, amelyre klikkelve írni lehet a Google-nek hogy szedjék le a fotókat.

Persze ehhez az is kell, hogy a kérés indokolt legyen. Pusztán azért, mert az utcafrontról készült képen látható a házam, nem fogják eltávolítani a képet, csak akkor, ha valamilyen személyes részletet is véletlenül lekapott a fotós: például látszik a fejem az ablakon keresztül.

Ha valaki netán épp az utcán sétál és felismerhető, azért is kérheti, hogy tüntessék el a képet, ám ennek a gyakorisága elhanyagolható, ugyanis a Google eleve inkább üres utcákat fotóz, ahol pedig mégis emberi alakok láthatóak, ott elhomályosítja az arcukat.

A rendszámtáblával együtt lefényképezett autók esetében is lehet kérni a kép törlését, ám ez is rendkívül ritka eset. Mindenesetre igen ritka, hogy az utcanézettel élje ki bárki voyeur hajlamait, vagy hogy a rablásokat ennek segítségével tervezzék meg – ilyen és ehhez hasonló kritikákkal támadták ugyanis a legtöbben a Google-t.