„Én lehettem volna India Elon Muskja” – mondta a tanár, aki a semmiből épített egy napelemes autót

Egy indiai matektanárnak 11 évébe telt, hogy megépítse napelemes autóját.

2023. január 27., 15:40

Szerző:

Bilal Ahmed, a kasmíri Srinagarból származó kétgyermekes matematikatanár azt tűzte ki célul, hogy egy olyan járművet építsen, ami egyszerre luxus- és fenntartható autó, és nem csak a szupergazdagoknak való. Álmát tavaly júniusában valósította meg – írta az Euronews.

India Dzsammu és Kasmír régiója az ország egyik leghidegebb régiója, ahol jellemzően borús az idő. Ezért az autót olyan napelemekkel borította, amelyek még a gyenge napsütéses időben is hatákonyan tudnak biztosítani energiát. Az autót teljesen önerőből építette meg, amire nagyjából hétmillió forintnak megfelelő rúpiát – 15 milliót – költött.

Ahmed alkotása annál is inkább figyelemre méltó, mivel külső finanszírozás nélkül valósult meg. A kétgyermekes apa elmondása szerint több mint 15 millió rúpiát (18 200 eurót) költött a teljesen automata autó megépítésére, miután tanulmányozta a különböző 1950-es évekbeli modelleket és más szakértőkkel való kapcsolatépítést.

„Amikor elkezdtem a projektet, és még azután is, hogy befejeztem, senki nem nyújtott nekem semmilyen anyagi segítséget; ha megkaptam volna a szükséges támogatást, talán én lettem volna India Elon Muskja”

– mondta a riportereknek.

(Kiemelt kép forrása: Twitter)