Elutasítja a vakcinát? – gyermekkori trauma állhat a hátterében egy tanulmány szerint

A walesi közegészségügy a korai ártalmak hatásait vizsgálja. 

2022. február 7., 09:34

Szerző:

A Covid-19 vakcina elutasítása vagy vonakodása összefügghet gyermekkori traumatikus eseményekkel, például a szülők elválásával, elhanyagolással, fizikai, szóbeli vagy szexuális bántalmazással –  írja a The Guardian egy új kutatás alapján.

Azok, akik gyermekkorukban szenvedtek, szintén a legkevésbé bíznak az NHS (National Health Service) hivatalos koronavírus-információiban, betartják a korlátozások szabályait vagy maszkot viselnek a világjárvány idején – állapították meg a közegészségügyi szakértők.

Az Egyesült Királyságban minden 10. emberből csaknem egy - 9% - még mindig nem kapott egyetlen adagot sem a vakcinából. Ezért, az egészségügyi szakértők és a politikai döntéshozók, próbálják sürgősen kideríteni, hogy miért. Most egy új, a walesi közegészségügy által finanszírozott és a BMJ Open című folyóiratban közzétett tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a Covid-19 oltással kapcsolatos habozás összefügghet a gyermekkori traumákkal. 

2285 walesit kérdeztek meg ennek keretében 2020-ban és 2021-ben a lezárások ideje alatt: a 18 év fölötti résztvevőket kilenc különböző kedvezőtlen gyermekkori élmény mellett az NHS (az Egyesült Királyság Országos Egészségügyi Szolgálata) koronavírussal kapcsolatos információiba vetett alacsony bizalomról kérdezték, valamint arról, hogy támogatják-e a társadalmi távolságtartás és a kötelező maszkviselés megszüntetését. A koronavírussal kapcsolatos szabályok megszegésére és az oltásokkal kapcsolatosan előforduló kételyeikre is rákérdeztek.

A kutatásba bevett gyermekkori tapasztalások a következők voltak: fizikai, szóbeli és szexuális bántalmazás, szülői különélés, családon belüli erőszaknak való kitettség, mentális betegségben szenvedő családtaggal való együttélés, alkohol- vagy drogfogyasztás, illetve börtönben lévő családtag

A válaszadók fele semmilyen gyermekkori traumát nem szenvedett el a fentiek közül, ötödük egyet, hatoduk kettőt vagy hármat, tizedük pedig több mint négyet. Az eredmények szerint minél több traumás helyzetet kellett gyermekként megtapasztalniuk, annál valószínűbb volt, hogy nem érzik fairnek a lezárásokat és a maszkviselést, illetve nem hiszik el az NHS megosztotta információkat. A négyféle traumát átélők esetében kétszer akkora volt az esély arra, hogy megszegik a szabályokat, és háromszor akkora arra, hogy kételkednek az oltásokban. A legalább négyféle traumán átesett 18-29 éveseknél 38 százalékos volt az esély, hogy nem oltatták be magukat.

A kutatás megfigyelésen alapult, ok-okozati összefüggéseket nem tárt fel, a válaszadók közt a nők felülreprezentáltak, míg a kisebbségek alulreprezentáltak voltak. A traumás helyzetekre adott válaszok személyes visszaemlékezéseken alapultak.

(Kiemelt képünk: Nyíregyháza, 2021. augusztus 1. Beoltanak egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. augusztus 1-jén. Fotó: MTI/Balázs Attila)