Egymás kezét fogták a sírban

Régészek 700 éve egymás kezét fogó nő és férfi maradványaira bukkantak az angliai Leicestershire-ban.

2014. szeptember 23., 09:21

A csontvázakat két héttel ezelőtt tárták fel a Hallaton falu közelében lévő Elveszett St. Morell-kápolnánál – jelentette be a Leicesteri Egyetem. A felfedezés egy négyéves ásatás égisze alatt látott napvilágot.

A maradványok korát a radiokarbonos kormeghatározás a 14. századra tette, és olybá tűnik, körülbelül ugyanolyan korúak voltak. A kutatók egyelőre nem tudják, miért az apró kápolnába temették őket, nem pedig a közeli faluban lévő főtemplomba – írja a

Híradó.hu.

Vicki Score, a vizsgálat vezetője elmondta, előkerültek már hasonló, egy sírba temetett csontvázak a környékről. A legfőbb kérdés, hogy ezt a párt miért a kápolnában helyezték nyugalomra, amikor volt egy erre megfelelő templom Hallatonban. „Ezért arra következtetünk, lehetséges, hogy a kápolna akkoriban egyfajta speciális temetkezési helyként funkcionálhatott” – magyarázza.

Elképzelhetőnek tartják, hogy azért temették őket a kápolnába, mert bűnözők, idegenek vagy betegek voltak, vagy pedig a kápolna különleges zarándokhely volt.

Az egymás kezét fogó páron kívül tizenegy további csontvázat tártak fel a lelőhelyen. Ezenkívül előkerültek római kori leletek, többek között kőfalazat töredékei és csempék. A helyszínen talált ezüst egycentesek arra utalnak, hogy a 12–16. században használták leginkább a kápolnát.

Score szerint a római kori romok különösen értékessé teszik a helyszínt. „A középkori kápolna felfedezését még izgalmasabbá teszi az alatta elhelyezkedő római kori épület maradványa, ami arról tanúskodik, hogy ez a régió legalább 2000 éven át különleges helyként szolgált az emberek számára” – magyarázza.

Mindegyik, a kápolnánál előkerült csontvázat kelet–nyugati irányban helyezték nyugalomra, az akkori keresztény tradíciónak megfelelően.