Egy másik Révay

2014. április 8., 12:58

Az idei 9. számban Bölcs István örömmel számolt be arról, milyen könyvritkaságok között „tobzódhat”. Ezek egyike a Révay József klasszikafilológus (1881–1970) életéről családilag összeszerkesztett könyv.

Ám van egy másik Révay József is. Bölcs István adta az ötletet, az illető élete pedig az alkalmat a róla való megemlékezésre.

Eme Révay József 1902-ben a Felvidéken született. Szüleitől grófi címet, anyai nagybátyjától pedig cca. 400 khold földet örökölt a Pest megyei Úri térségében.

A pesti egyetemen jogot, majd filozófiát tanult, miközben tehetsége más irányba is kibontakozott: az 1928-as St. Moritz-i téli olimpia magyar jéghokicsapatának volt a tagja, kiváló teniszező, de a festészet is komolyan érdekelte. Néhány ifjúkori év kihagyása után filozófiai tanulmányait folytatta, befejezte, majd a Pázmány Péter Egyetem habilitált magántanára lett. Több filozófiai, etikai tárgyú munkája jelent meg. A jog és az etika viszonya foglalkoztatta. Legjelentősebb műve Az erkölcs dialektikája.

Németh G. Béla írja 1988-ban: „...megérezte, megsejtette, hogy a jog kérdésében, főleg a jog és az igazság egymást fedni kívánó, de egymást elkerülő kérdésében bölcseleti alapú etikai tisztázás nélkül nehéz eligazodni.”

A továbbiakban Palasik Márta Félelembe zárt múlt – Politikai gyilkosságok Gyömrőn és környékén 1945-ben című dokumentumgyűjteményéből (Napvilág, Bp., 2010.) egy kivonat. 1945 tavaszán családjának élelmet szerezni akarván gr. Révay József – Rákosi Mátyás menlevelével! – elindult Gyömrőn keresztül Úriba, kilátásba helyezve földje egy részének felparcellázását, eladását is. Ezért-e, másért-e, az úri rendőrség letartóztatta, vagy egy hétig kihallgatta, majd rendőri kísérettel Gyömrőre irányították. Nem ért be (élve) a rendőrkapitányságra: Gyömrő határában – több társával együtt – a kísérők kivégezték 1945. március 19-én.

Egykori kritikusa, Mátrai László 1947-ben írta róla: „A finomság emberi lényéből áradt, az emberi jóságnak ritkán tapasztalható, kissé irreális felsőfokából.”

Kovács Ferenc
Vác

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.