Drámai mértékben fogy a sarkvidéki tengeri jégtakaró

Az idei nyár után maradt jégtakaró a 12. legkisebb felületű.

2021. október 2., 16:54

Szerző:

A hüvös és felhős sarkvidéki nyár miatt az idei évben némileg növelte felületét a sarkvidéki jégtakaró, de még mindig a 12. legalacsonyabb jégkiterjedést mérték a műholdas felvételek 43 éves történelme során, írja az infostart.  „Még a globális felmelegedés és a tengeri jég általános csökkenő tendenciája ellenére is van természetes változatosság. Az ideivel együtt ugyanakkor az elmúlt 15 évben volt a sarkvidéki tengeri jégtakaró méretének 15. legkisebb kiterjedése” – tette hozzá Walt Meier, az NSIDC vezető kutatója.

A legalacsonyabb kiterjedés még 2012-ben volt, mert egy nagyon erős vihar következtében, a már olvadás közelében lévő jégréteg gyorsabban olvadt el. A sok éves átlag alapján folyamatosan csökken a sarkvidéki jégtakaró, miközben a globális felmelegedés által az átlaghőmérséklet pedig emelkedik. A hosszú trend alapján a nagyobb kiterjedéssel járó évek szinte anomáliának számítanak a kutatók szerint. 

Kutatók úgy látják: összeségében komoly probléma az is , hogy az idősebb jég egyre kevesebb, miközben általánosan a jégtakaró egyre vékonyabb. Átmenetileg a tengeri jég növekedett az elmúlt év során, de a vékonyabb rétegek nem állnak ellen megfelelően a szélnek és a tengeri áramlatoknak sem. A jegesmedvék, ha időlegesen is de jól jártak ezzel az időleges növekedéssel, mert jobb feltételeket teremt számukra a vadászathoz. 

(Fotó: pixabay)