„Divatba jött az úgynevezett szingliség”

Napjainkban egyre többen választják a házasság helyett az élettársi viszonyt, Nyugatról átjött irányzat érvényesül Magyarországon is – hangzott el az Kossuth Rádió Napközben című adásában.

2014. január 10., 17:12

A fogyasztói tömegtársadalmakban az emberek a személyekhez fűződő kapcsolataikat is kezdik úgy alakítani, mint a tárgyakhoz való kapcsolataikat. Elhitték az emberek, hogy minden eldobható, kicserélhető, azt, hogy ha valami elromlik, nem kell megjavítani, inkább azonnal újat kell venni helyette, és ez igaz a párkapcsolatok tekintetében is – mondta a Napközben szerdai adásában Pankucsi Márta szociológus. A Miskolci Egyetem Szociológiai Intézetének oktatója úgy véli, ez a szemlélet az oka, hogy sokan az élettársi kapcsolatot választják a nehezebben felbontható házasság helyett – írja a

hirado.hu.

A kutató azt is hangsúlyozta, természetesen vannak nagyon komoly, tartós élettársi kapcsolatok is, de kétségtelen, hogy a párkapcsolatok alakulásának tendenciájában az a Nyugatról átjött irányzat érvényesül Magyarországon is, hogy a házasságot háttérbe szorítják az eleve rövidebb időre tervezett kapcsolatok.

A kutató szerint az igazán nagy probléma, hogy ma Magyarországon – ahol mára radikálisan csökkent a házasságkötések száma – már nem is élettársi kapcsolatot létesítenek egyre többen, hanem csupán átmeneti párkapcsolatot. Sőt, divatba jött az úgynevezett szingliség is, vagyis az állandó társ nélküli élet, igaz, ez a magányosság nem minden esetben önként vállalt helyzet. A lényeg, hogy az emberi kapcsolatokkal nagy baj van – véli Pankucsi Márta.

A házasság mellőzésének jogi hátrányai is vannak – véli Hegedűs István ügyvéd. A jogász szerint felbomló kapcsolat esetén általában senkinek nem jó, hogy az élettársi kapcsolatból könnyebb kilépni – sem a pár felnőtt tagjainak, sem gyermeküknek, neki különösen nem. A felek azt hiszik, hogy ha gyorsan megszakítják a kapcsolatot, a problémák megszűnnek, azonban ez nem így van. Az érintettek csak későn döbbennek rá, hogy az élettársi kapcsolat lazább jogviszony, mint a jól bevált jogintézménynek számító házasság. Utóbbi hiánya például akkor okozhat gondot, amikor a közös gyerek elhelyezéséről, a lakás, illetve a vagyon megosztásáról vagy öröklésről van szó. Az ilyen vitás, bonyolult helyzetek az ügyvédek véleménye szerint sokkal könnyebben tisztázhatók, ha az érintett pár házastársi viszonyban van – utalt rá Hegedűs István.

Pankucsi Márta arról is beszélt, hogy a női emancipáció szerinte nagyon jó és fontos, de attól tart, a nők időnként túlzásokba esnek. Az ellenkező véglet, a nő teljes alávetettsége, kiszolgálói státusa szintén bajhoz vezethet. Mint mondta, nagyon nagy és furcsa probléma, amikor a párkapcsolatokban valamiféle „gondozás” kerül előtérbe. Hozzátette: egy női ismerősét két évtizedes házasság után otthagyta a férje, amit az asszony nem értett, mert – mint magyarázta – „full extra” ellátásban részesítette a párját.

A szociológus azt szintén fontosnak tartotta megemlíteni, hogy kutatások szerint a házasságban élők átlagosan magasabb kort érnek meg. Különösen a férfiak életkilátásai javulnak, ha tartós harmonikus párkapcsolatban élnek és aktívan részt vesznek a gyerekeik nevelésében.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.