75 évenként egyszer adódik alkalom: szabad szemmel láthatjuk a gyönyörű kettős csillag robbanását

Egy hétig szabad szemmel is látható lesz a a T Coronae Boreais kettős csillag robbanása a Hercules és az Ökörhajcsár csillagképek között.

2024. július 3., 11:06

Szerző:

Néhány héten belül szabad szemmel is látható lesz a T Coronae Boreais kettős csillag, ugyanis hamarosan robban – írja a space.com cikke alapján a Telex. A T CrB nem szűnik meg létezni, csak néhány évtizedenként robban egyet, ezért ismétlődő nóvának számít. Nem szabad keverni a szupernóvával, ami egy egyszeri esemény, egy haldokló csillag utolsó robbanása.

75-80 évenként látható a Lángoló Csillag

A T CrB nagyjából 3000 fényévre van tőlünk, az Északi Korona csillagképben, ezért általában csak teleszkóppal látható, szabad szemmel nem. Egy fehér törpéből és egy vörös óriásból áll. A törpe gravitációja miatt anyagot húz el az óriástól, és amikor ez az anyag elég közel kerül a kisebb csillaghoz, akkor annyira felhevül, hogy sugárzást bocsát ki. Amikor a fehér törpe felszíne eléri a 10 millió Celsius-fokot, termonukleáris robbanás indul be. A világegyetemben található lítium elem nagy része nóvae-robbanások során keletkezik. 

Ezt először Burchard apát vette észre 1217-ben, mikor felnézett az égre a németországi kolostorából. Azóta 1866-ban és 1946-ban is látni lehetett szabad szemmel, és ez alapján a kutatók arra következtetnek, hogy 75-80 évenként robban a csillag.

Csillagászok tavaly márciusban még egy robbanás előtti kis beesést is érzékeltek, azaz a csillag kicsit halványodott, ami azt jelzi, hogy hamarosan robban. Brad Schaefer szerint 2024 májusától számítva néhány hónapon belül bekövetkezhet a robbanás.

Amikor a T CrB berobban, akkor egy rendkívül fényes csillagként jelenik majd meg az égen, ami legalább nagyjából egy hétig látható lesz a Hercules és az Ökörhajcsár csillagképek között. Nem hiába a beceneve a Lángoló Csillag.

(Kiemelt képünk: T Coronae Borealis (T CrB) visszatérő nóva rendszer, illusztráció. Ez a kettős rendszer egy fehér törpecsillagból és egy vörös óriáscsillagból áll. A T CrB a Corona Borealis csillagképben található, mintegy 3000 fényévre a Földtől. Fotó: MARK PATERNOSTRO / SCIENCE PHOTO L / MPA / Science Photo Library via AFP)