Csábító ajánlat: lisztkukacból hamburger

Eljöhet még az a nap, amikor a liszkukac (Tenebrio molitor) lesz a legnépszerűbb csemege a bevásárlóközpontok kínálatában. Holland kutatók legalábbis azt állítják, hogy ezek a horgászcsaliként számontartott tekergőző kukacok sokkal fenntarthatóbb alternatívái a csirkéknek, marháknak és a disznóknak.

2012. december 23., 12:29

Most a háztáji állatok használják el az összes termőföld 70 százalékát, de ahogy globális szinten megnő az állati fehérje iránti kereslet, 2050-re várhatóan 80 százalékra nő ez az arány. Az állattartás azonban rendkívüli mértékben károsítja a környezetet, és a globális felmelegedést okozó légköri üvegházgázok mennyiségét is növeli, írja az

Index.

A tudósok szerint a lisztkukac tenyésztéséhez nagyjából annyi energia szükséges, mint a disznók tenyésztéséhez, ami 46-88 százalékkal több, mint amennyit a csirkék igényelnek. Ennek az oka, hogy a kukacokat fűtött környezetben kell tartani, hogy képesek legyenek növekedni.

Persze a legnagyobb kihívás, ami szintén rengeteg pénzt és energiát felemészt, hogy rávegyék az embereket a rovarok fogyasztására. Bár tulajdonképpen kiindulhatunk abból, hogy aki megeszi a rákokat, annak igazán nem jelenthet gondot a rovarok megevése sem. Ráadásul nem feltétlenül kell az eredeti formájukban kínálni a rovarokat, hiszen azokat feldolgozva, táplálék-kiegészítőként is piacra lehet dobni. A kukacok íze egyébként attól is függ, hogy mivel táplálták őket.