Sose lesz vége: mindennapra egy új vírusvariáns

Egyelőre zajlanak a vizsgálatok, hogy az új variánsok fertőzőbbek vagy veszélyesebbek-e. 

2022. április 12., 14:51

Szerző:

Hétfőn a WHO bejelentette, hogy a BA.4 és BA.5 típusokat is felvette a megfigyelésre váró listára. A szervezet már nyomon követi az omikron család más tagjait, köztük a BA.1-et és a BA.2-t – a jelenleg világszerte domináns alváltozatot –, valamint a BA.1.1-et és a BA.3-at. Az Egészségügyi Világszervezet jelenleg a Covid-19 rendkívül fertőző omikron törzsének két további alváltozatának néhány tucatnyi esetét követi nyomon, hogy felmérjék: fertőzőbbek vagy veszélyesebbek-e ezek – írja a CBC.

A WHO közölte, hogy azért kezdte el nyomon követni őket, mert „további mutációik további vizsgálatot igényelnek, hogy megértsük az immunmenekülési potenciálra gyakorolt hatásukat”. A vírusok állandóan mutálódnak, de csak néhány mutáció befolyásolja a terjedési képességüket, vagy azt, hogy képesek-e kikerülni a védőoltás vagy fertőzés okozta előzetes immunitást, illetve az általuk okozott betegség súlyosságát.

A WHO szerint a BA.4 és BA.5 csak néhány tucat esetet jelentettek a globális adatbázisban.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége a múlt héten közölte, hogy január 10. és március 30. között Dél-Afrikában, Dániában, Botswanában, Skóciában és Angliában találtak BA.4 vírust. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)