Drasztikusan csökken a globális chipgyártók bevétele

2023-ban közel 11 százalékkal, 532 milliárd dollárra esik a globális félvezetőgyártók bevétele, a tavalyi 0,2 százalékos bővülést követően – áll a Gartner piackutató vállalat friss előrejelzésében.

2023. május 1., 17:36

Szerző:

A cég a gyenge kereslettel, illetve azzal indokolta a várható bevétel-visszaesést, hogy a chipek túlkínálata növeli a készleteket és ez csökkenti a chipek árát.

Jövőre azonban változik a kép, a Gartner-jelentés összeállítói szerint ugyanis az ágazati cégek bevétele 18,5 százalékkal, 631 milliárd dollárra nőhet.

A számítógépekben használt DRAM-memóriák gyártásából származó bevétel az idén 39,4 százalékkal, 47,6 milliárd dollárra eshet, jövőre viszont erőteljes, 86,8 százalékos növekedés várható, miután a kialakuló hiány meglöki az árakat.

A főként mobiltelefonokban és digitális fényképezőgépekben használt NAND memóriák esetében a bevétel várhatóan 32,9 százalékkal, 38,9 milliárd dollárra zsugorodik idén, de jövőre már 60,7 százalékkal emelkedhet.

(Kiemelt kép: az Infineon chipgyártó cég egyik alkalmazottja egy 300 milliméteres ostyát tart a kezében a chipgyár tisztatermében tartott sajtókörút során 2023. április 26-án. Fotó: Robert Michael/dpa Picture-Alliance via AFP)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.