Komoly kihívóval szembesülhet a kedvenc levelezőnk: jöhet az XMail

Elon Musk szeretné elérni, hogy letaszítsák a trónról a Gmailt: itt az XMail!

2024. február 26., 15:30

Szerző:

A Gmail levelezőrendszernek nagyjából kétmilliárd felhasználója van, így ma ez a világon a legnépszerűbb platform. Elon Musk azonban úgy véli, itt az ideje egy komoly vetélytárs létrehozásának. A különc techmilliárdos arra készül, hogy letaszítja az emailküldés trónjáról a Gmailt és a helyére ülteti a saját fejlesztésű XMail-jét.

Úgy tűnik, Elon Musk semmiből sem szeretne kimaradni. Indított már ChatGPT-riválist fejlesztő céget, legújabb hírek szerint pedig az elektronikus levelezésben méretné meg magát, erre utalnak minap tett bejegyzései – írta meg a HVG. A világ leggazdagabb embere saját közösségimédia-platformján, az X-en lengette be az újdonságot, egy kérdésre válaszolva. Nathan McGrady, az X vezető biztonsági mérnöke az XMaillel kapcsolatban kérdezte Muskot, aki a válaszában megerősítette, hogy a szolgáltatás fejlesztése folyamatban van.

Az igazság az, legalábbis amennyi napvilágot látott eddig, hogy a projekt korai stádiumban van, azonban néhány apróság már körvonalazódni látszik. Például hogy Musk célja egy olyan platform létrehozása, amely forradalmasítaná az e-mailek küldését és fogadását, emellett gyorsabb, biztonságosabb és hatékonyabb lenne a jelenlegi e-mail-szolgáltatásoknál. Állítólag az Xmail a decentralizációra és a nyílt forráskódú technológiára fog összpontosítani.

A tervek szerint a felhasználóknak kevesebb spammel kell majd megküzdeniük az XMail-en, ami manapság igen nagy vonzerő lehet azok számára, akik nap mint nap törölgetik a nemkívánatos üzeneteiket. Emellett hallani olyan funkciókról is, mint a végpontok közötti titkosítás, mesterséges intelligencia által vezérelt funkciók, továbbá integráció más Musk-vállalkozásokkal (pl. X, Tesla, SpaceX).

Hogy mikor készíthetjük el a saját XMail fiókunkat, egyelőre kérdés, bár vannak spekulációk, amelyek szerint a rendszer még ebben az évben bemutatkozhat, de ezt hivatalosan nem erősítették meg.

Néhány felhasználó már jelezte az X-en, hogy örülne egy ilyen levelezőrendszernek, annak decentralizált jellege és innovatív funkciói miatt.

Bár Elon Muskkal kapcsolatban semmire sem lehet mérget venni, olvasható a HVG cikkében, Rhea Freeman közösségimédia-stratéga elképzelhetőnek tartja, hogy tényleg kirukkol a Gmail X-féle verziójával, és amennyiben ez valóban megtörténik, „érdekes lesz látni a terjedését”. „Elon óriási változtatásokat hajtott végre a Twitteren, viszont úgy tűnik, ez nem nyerte el mindenki tetszését, így kérdéses, hogy az emberek rábíznák-e leveleik kezelését az Xmailre, már ha az valóban elindul" – mondta Freeman a Daily Mailnek.

(Kiemelt kép: Celal Günes / Anadolu Agency / AFP)