Barabási Albert-László kapta az idei Lagrange-díjat

Az idén Barabási Albert-László fizikus kapta meg az olasz CRT Alapítvány Lagrange-díját. A magyar származású hálózatkutató, akit 2004-ben választott külső tagjainak sorába az MTA, június 30-án Torinóban az emberi cselekedetek nyomon követhetőségének és megjósolhatóságának terén végzett, világszerte figyelmet keltő, úttörő jellegű kutatásaiért vehette át a rangos elismerést.

2011. július 3., 07:16

Az erdélyi származású, ám évek óta az Egyesült Államokban élő fizikus 2003-ban jelentette meg első, komplex hálózatokról szóló könyvét Behálózva címmel. A tizenöt nyelvre lefordított kötet a kapcsolódások általános tulajdonságait írta le, amelyekkel a molekuláktól kezdve az interneten át az emberi társadalomig számos hálózat jellemezhető. Szintén rendkívül nagy sikert arató, Villanások – a jövő kiszámítható című kötetében többek között arra keresi a választ, megjósolható-e egy emberről elektronikusan rögzített adatok alapján, hogy egy adott időpontban hol lesz, és kivel. Manapság bármit teszünk, annak elektronikus nyoma van. Az emberek mobiltelefonon kommunikálnak egymással, így szolgáltatójuk rögzíti, hol és kivel beszéltek. Vásárláskor egyre többen fizetnek bankkártyával, ezért az is kideríthető, ki mire költ. A levelezésünket pedig már sokkal inkább a világhálón bonyolítjuk, nem hagyományos postai úton.

A Joseph-Louis Lagrange matematikusról elnevezett díjat 2007-ben hívta életre az olasz CRT Alapítvány (Fondazione Cassa di Risparmio of Torino) és az ISI Alapítvány (Institute for Scientific Interchange Foundation). Minden évben olyan 50 év alatti tudós kaphatja meg, aki jelentős eredményeket ért el a komplex rendszerek kutatásában.