Az Energiewende német szemmel

Az Energetikai Szakkollégium 2014-es őszi Bánki Donát emlékfélévének utolsó előadása a német Energiewende-ről és annak a rendszerirányítók felé támasztott jelenlegi és közelgő kihívásairól szólt. Az előadást Mr. Jens Jacobs a német Amprion GmbH vezető tanácsadója tartotta.

2015. február 16., 10:18

A német Energiewende célja

Az Energiewende (Energiafordulat) egy folyamat, mely a megújuló energia használatot, az energiahatékonyságot és fenntartható fejlődést tartja szem előtt. A végső cél az üvegházhatást okozó gázok és a primerenergia fogyasztás csökkentése.

Mind az Európai Unió, mind Németország kormányának megvannak a céljaik a jövő energiaellátást illetően. Ezen keretekben kell a jövőben a német átviteli hálózat irányítóinak munkálkodniuk.

A német átviteli hálózat irányítás

Németország a többi országhoz hasonlítva különleges ezen a téren, ugyanis a szokásos egy helyett, itt történelmileg négy vállalat alakult ki, ahogyan ez az 1. ábrán is látható. Az Amprion a legnagyobb hálózat rész irányítója a maga 12.000 km-es hosszával a 380/220 kV szinten és mintegy 165 alállomásával.

Központi elhelyezkedésének köszönhetően, az Amprion hálózati rendszere kulcsfontosságú az európai villamosenergia kereskedelemben.

Az Amprion saját hálózata mellett felelős a másik három közötti koordinációért, a villamos energia kereskedelemért, a teljesítmény-frekvencia és a mennyiségi szabályozásért is.
Az előbb bemutatotton túl, az Amprion feladata a saját hálózatának monitorozása (zöld terület a 2. ábrán) és a környező területek (sárga terület) figyelése is, amely jelentősen meghosszabbítja az online számításokat, mint terhelés elosztás vagy az n-1 biztonsági analízis.


Főbb kihívás: Átmenet a villamosenergia-rendszerben

A 2011-es fukushimai nukleáris baleset következtében a német kormány eldöntötte, hogy 2022-re leállítja az összes nukleáris erőművet. Az incidenst követően 8 erőművet azonnal bezártak, melyek több mint 8 000 MW teljesítménnyel rendelkeztek. Ennek egyik következménye, hogy leállt atomerőművek Németország déli részén találhatók, ahol az ipari nagyfogyasztók is. 2022-ig összesen 12 000 MW kapacitás esik ki a bezárások miatt. Délen a következő 5 évben további 4 000 MW-tal lesz kevesebb a nukleáris termelés.

A 3-as ábrán látható a 2013-as éves energiatermelésben a megújulók részaránya a szél, biomassza, fotovoltaikus és a víz között, mely összesen 23%. A biomassza és a vízenergia biztosabb forrás, mint az ingadozó és kevésbé előre jelezhető szél és napenergia.

A nukleáris energia kiesését főként a megújuló energiaforrások fedezték.

A megújulók hálózatbiztonságra gyakorolt hatása

Németországban a szélenergia termelés főként az északi és keleti határmentén található, mert az Északi-tenger miatt itt kedvezőbbek a feltételek (5-ös ábra). Tekintve, hogy az ipari területek délen találhatók, a szélenergia termelés pedig Északon, ezért nagy energiafolyam jelenik meg a hálózaton Észak és Dél között.

A napelemek az ország naposabb déli részén vannak (6-os ábra). A szélturbinákkal szemben, a napelemek a kisfeszültségű szinteken vannak, ami miatt az elosztói és az átviteli hálózat között jön létre nagy energiafolyam, ami változást jelent a korábban megszokott irányhoz képest.

Kína és az USA után Németország a harmadik a világon a beépített szélkapacitást tekintve a maga 36 488 MW1-val. Ha vetünk egy pillantást a 7-es ábrára, látható, hogy 2007 januárban a beépített kapacitás 20 000 MW volt, és a havi termelés pedig 7500 GWh körül alakult, míg idén januárban több mint 34 000 MW beépített kapacitás összesen alig 6000 GWh energiát termelt. Ez azt mutatja, hogy nincs pontos összefüggés a beépített kapacitás és szélenergia hozam között, és a termelést magát is elég nehéz előre megjósolni. A grafikonon látható az éves szélenergia trendje, vagyis télen nagyobb a termelés, mint nyáron.

A napelemek tekintetében Németország átvette a vezető helyet a többi ország előtt a több mint 37 000 MW kapacitással, mely a szélenergia kapacitást is felülmúlja. Nem ez volt a helyzet pár évvel ezelőtt: 2010 és 2012 között a telepítést segítették a kormányzati cserék, majd 2012 után a támogatásokat csökkentették.

Sokkal inkább találunk összefüggés a beépített napelem-kapacitás és az általuk előállított energia között, ahogyan azt a 8-as ábra is mutatja. Természetesen a nyári időszakban több energiát termelnek a napelemek, mint télen.

A 9. ábrán a szél és napenergia kapacitások láthatók az Amprion hálózatában. A grafikonon megfigyelhető a fotovoltaikus beépített teljesítmény nagy ütemű emelkedése szemben a szélenergia teljesítményével.

Megújulók változékony termelése

A megújulók minimum és maximum termelése között elég nagy az eltérés. A legmagasabb napenergia termelés júliusban közel 24 000 MW volt, mely a teljes teljesítmény 72%-a, míg a legalacsonyabb nyilvánvalóan az éjszakai időszak 0%-al. A szél esetében a legmagasabb érték a decemberi 26 000 MW volt, mely körül-belül 78%-os kihasználtságot jelentett. A legalacsonyabb pillanatnyi érték pedig 126 MW volt, ami durván 0,4% a teljes kapacitásnak.

Ha vetünk egy pillantást az utóbbi 3,5 év (2011-2014 első fele) összesített szél- és napenergia termelésre, akkor a legkisebb érték a 148 MW (2013 február), mely 0,5 %-os kihasználtságnak felel meg. A legmagasabb érték pedig 2 hónapra rá mérték áprilisban közel 36 000 MW-os teljesítményt (17 000 MW fotovoltaikus, 19 000 MW szél), mely összesen 56%-os kihasználtságot jelent. Érdekes tény, hogy 2013 előtt soha nem volt ilyen alacsony termelést nem tapasztaltak hiába volt a beépített kapacitás is kisebb. Ebből is látszik, hogy a beépített kapacitás és se a legalacsonyabb se az átlagtermelés között nincs korreláció.

Szél és napsugárzás előrejelzés

A napelemek többnyire az elosztói hálózatra vannak telepítve és a termelésük erősen függ a ráeső napsugárzás intenzitásától. Nagyon szaggatott az hozam a nehezen megjósolható felhőzet és egyéb árnyékoló tárgyak (levelek, hó) miatt. Többé kevésbé esélytelen a pontos előrejelzés.

A szélsebesség sokkal könnyebben megjósolható. Az Amprionnak több külsős cég is végez méréseket, amiket egy megfelelő algoritmus segítségével összeillesztenek. Az eljárás eredménye, hogy 93%-os pontossággal megállapítható a következő napok szélenergia termelése.

A hagyományos erőművek jelenlegi szerepe

A következő 4 ábra (13-16. ábra) a megújulók változékony termelését mutatja. Ahogyan a diagramokon látható, nagy az igény a rugalmas termelési módra, hogy a rendszer biztonsága fenntartható legyen a különböző megújuló részarányok mellett. Annak érdekében, hogy a gyorsan változó szél- és napenergia termelést követni lehessen, a konvencionális erőművek részéről rugalmas, a megújulókat esését gyorsan kiegyenlítő termelésre van szükség.

Egy további lehetőség az igények fedezésére az import/export kereskedelem. Ezzel csak egy kis részét lehet lefedni a szükségletnek, mert korlátozottak a környező átviteli hálózatok keresztező kapacitása. Az egész rendszer kiegyensúlyozásához csak kismértékben tudnak a szivattyús tározós erőművek hozzájárulni, ez is a hagyományos termelés fontosságára mutat.
Összességében a konvencionális energia előállításra bizonyosan szükséges lesz a biztonságos ellátás fenntarthatóságának érdekében.

Terhelési irányok

Időről időre terhelési áramlások alakulnak ki az elosztói és az átviteli hálózat között a kisebb feszültég szintre telepített napelemek miatt. A 15. ábrán egy alacsony megújuló energiatermelés, míg 16-os ábrán egy magas részarány látható. A piros vonal a fotovoltaikus, míg a kék és zöld vonal két transzformátor terhelését mutatja az átviteli és az elosztói hálózaton. A 15-ös ábrán egy normális üzem közbeni áramlás figyelhető meg, az átviteli hálózat felől az kisebb feszültség szintek történik átadás, ahogyan a hálózat tervezve lett.

A 16-os ábrán pedig olyan magas a napenergia részarány, hogy a saját feszültségszinten nem tudja felhasználni az energiát, ezért a többletet az átviteli hálózat felé továbbítja. Ez az irányváltozás mindenkit érint, aki kapcsolatban áll a hálózattal. A tendencia pedig egyre több napelem megjelenése, mely egyre gyakoribb fordított áramlás kialakulását eredményezi.

További kapcsolat van a megújulók és az import/export egyensúly között. Ha alacsony a megújulók részaránya, akkor Németországnak importálnia kell, míg ha magas, a többlet energiákat exportálják a környező országok felé.

A megújuló energiaforrások hatása az energiapiacra és a termikus energiatermelésre

A szél és napenergia termelésnek nagy hatása van a piaci árakra is. A magas termelés a piaci árakat lefelé, akár negatív tartományba tolja (17. ábra). Nagyon fontos, hogy a gyors betáplálás növekedést vagy csökkenést rugalmas hagyományos erőművekkel követni tudják, és az energiaigényt lefedjék. Erre példa a 17. és 18. ábra. A két diagramon az előbb vázolt folyamatok megfigyelhetők, ha nincs elég megújuló energia a rendszerben, akkor a konvencionális termelésből, az energiatározókból, illetve az importból fedezik az igényeket. Ha többlet megújuló energia áll rendelkezésre, akkor exportálnak.

2011 óta jelen van egy tendencia másnapi villamosenergia piaci ára és a megújuló energiatermelés között. A több beépített kapacitás alacsonyabb árat generál. Ennek a negatív oldala, hogy a hagyományos erőművek (különösen a gáztüzelésűek) nem tudják a költségeiket piaci alapon fedezni. Ennek következménye, hogy a hiányoznak az új beruházások, mert nem képesek megtérülni.

Az átviteli és elosztói hálózat együttműködése

A megújulók nagy része az elosztói hálózaton található, ezért ha az átviteli hálózat befolyásolni szeretné a megújulók termelését, előtte egyeztetnie kell az elosztói hálózattal. Általánosságban minél kisebb feszültségi szintre megyünk, annál több érintettel kell egyeztetni. Ezért nagyon fontos a kommunikáció összehangolása mindenkivel.

19. ábra: hálózati hierarchia lebontása, Forrás: Amprion GmbH
A 19. ábra az egyes szinteken jelenlévő termelők számát mutatja a különböző szintek automatizáltságának tekintetében. A magasabb szinteken vannak a nagy erőművek (hőerőművek), de itt a koordinációs és automatizált szint is nagyobb. Alacsonyabb szinteken a termelők száma rohamosan nő a több ezer napelemnek köszönhetően. Ezen a szinten nincs közvetlen ráhatása az elosztói hálózat felügyeletének a termelőre. A teljes rendszerrel járó feladatok és kötelezettségeket mutatja a 20-as ábra, melyet más néven kaszkád rendszernek is neveznek.

Összefoglalás

Az Energiewende legintenzívebb hatása a hálózatra az energia folyamok megváltozása, létrejötte, különösképpen az észak-déli irányú áramlás megjelenése.

Ahogy korábban láthattuk a napelemek Németország déli területein található, amit „nap-gyűjtősínnek”, míg a szélparkok északon találhatóak, amit „szél-gyűjtősínnek” hívnak.
Dél Németországban találhatóak az ipari nagyfogyasztók (zöld területek a 21-es ábrán) and a leállított atomerőművek is. Így e területek energiahiánnyal küzdenek. A változó termelés és az ország két része közti nagy energia folyam következményeképp a hálózatot meg kell erősíteni, hogy továbbra is biztosítsák az energiaellátást. A jövő feladata, hogy az északi és déli „gyűjtősíneket” összekössék például magasfeszültségű egyenáramú vezetékekkel.

Baldauf Ákos és Gáthy Benjámin
az Energetikai Szakkollégium tagjai

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.