Átadások éjszakája

2014. szeptember 29., 10:56

További 300 milliót szán a kormány a Várkert Bazár felújítására. 2015 tavaszán fejezik be az eddig már kétszer is átadott létesítményt.

A kormány szerint ez félreértés, valójában csak egyszer adták át: 2014 tavaszán, a választás előtt. Augusztusban, a második átadással a Lánchíd utca előtti szakasz elkészülését ünnepelték. Lázár János miniszter szerint további 300 milliót költenek még a projektre (az eddigi költség 9 milliárd), amelyet 2015 tavaszán fejeznek be, „addig folyamatosan érkeznek” az új berendezések. A nagy kérdés: ahol naponta járunk, az maga a Várkert Bazár, vagy a kormányzati átadások próbaterepe?

Tüttő Kata, az MSZP fővárosi frakcióvezető-helyettese szerint a Várbazár új népies elnevezése „Várbezár” lehetne. A közlekedés is átmeneti: az autó- és buszforgalom még mindig nem nyílt meg.

– A napokban jártam ott legutóbb: keményen dolgoztak a munkások. Magyarázkodhat a Miniszterelnökség, a helyzet világos. Be kellett temetni a gödröket a második átadási ünnepségre, le kellett rakni a kövezetet, hogy aztán fölszedjék és újrakezdjék. Erre is kellhet az újabb 300 millió. – Tüttő szerint lehet, hogy a „továbbépítés új tartalmat is takar”. A wifi-hálózat kiépítése és néhány elem újnak számít, de ezt a kormányhatározat nem fejti ki. Hozzáteszi: lehetne ebből új fővárosi hagyomány. Például „átadások éjszakája” címmel. Tüttő azt mondja: felmérés vizsgálta az átadások, szalagátvágások politikai jövedelmezőségét. Kiderült: semmivel sem sikeresebb az a politikus, aki az átvágott szalagok hosszával méri magát.